Raspunsul DSU Romania la Acuzatiile lui Alexandru Rafila privind Autorizarea Cladirii in care Functioneaza

dsu ministerul sanatatii autorizatie securitate incendiu

DSU Romania a publicat astazi un raspuns la acuzatiile facute de catre Alexandru Rafila, cu privire la inexistenta unei autorizari pentru securitate la incendiu, in cazul cladirii in care isi desfasoara activitatea aceasta structura din subordinea Ministerului Afacerilor Interne.

DSU Romania spune ca nu exista obligatia legala ca institutia sa obtina o autorizare de acest gen, astfel ca acuzatia lui Alexandru Rafila ar fi falsa, cu detaliile oferite mai jos, asa ca va puteti face singuri o idee cu privire la felul in care isi ocupa timpul institutiile din Romania.


Date fiind afirmațiile făcute recent în spațiul public, conform cărora clădirea în care își desfășoară activitatea reprezentanții Ministerului Sănătății, dar și ai Ministerul de Interne, DSU, IGSU nu este autorizată din punct de vedere al securității la incendiu, pentru corecta informare a opiniei publice, precizăm următoarele:

În ceea ce privește afirmația “Deci chiar cei care dau autorizare stau într-o clădire care nu este autorizată.”, Prevederile art. 49, alin. (1) și (2) din Legea nr. 307 din 2006 privind apărarea împotriva incendiilor, limitează exercitarea rolului de autoritate al IGSU/ISU la unitățile structurilor de apărare și securitate națională.

Prevederea este transpusă în HGR nr. 571/2016 pentru aprobarea categoriilor de construcții și amenajări care se supun avizării/autorizării privind securitatea la incendiu, act normativ care la art. 2, alin. (1) exceptează construcțiile aparținând MApN, MAI, ANP, ANRSPS, SRI, SIE, STS, SPP de la obligația obținerii autorizației de securitate la incendiu. Tot HGR 571, la art. 2, alin. (2), stabilește că activitățile privind securitatea la incendiu să se realizeze de către respectivele instituții.

Mai mult de atât, sediul Ministerului Sănătății se află intr-un corp conex al MAI, o clădire istorică, care nu a suferit modificări sau schimbări de destinație, fapt pentru care, conform legii aflate în vigoare, nu se supune autorizării de securitate la incendiu.

Succint, ca o notă definitorie la cele prezentate, reiterăm că nu poate intra în discuție problematica funcționării fără autorizație a instituțiilor amintite anterior, din motivul conform căruia, obligația de obținere a acestui act de autoritate NU există.

author avatar
Redactia iDevice.ro