LUNA: Misterul INCREDIBIL Deslusit pentru Intreaga Omenire

LUNA protectie

LUNA, satelitul natural al Pamantului, inca mai ascunde destule secrete desi este cel mai apropiat obiect cosmic din univers si desi a fost si ramane monitorizata intens de multe, multe decenii. Unul dintre aceste secrete a fost intr-un final deslusit de catre oamenii de stiinta, acestia reusind sa confirme faptul ca luna nu a avut un camp magnetic pe mai toata durata existentei sale, in momentul de fata acesta lipsind cu desavarsire pentru a o proteja.

LUNA este observata de decenii, iar unele dintre misterele care o inconjoara sunt greu de explicat chiar daca oamenii de stiinta stiu despre ele de foarte multa vreme, iar acum avem in sfarsit o confirmare privind campul sau magnetic. Cand au fost aduse pe Pamant primele probe de pe luna prin intermediul misiunilor Apollo ale SUA, oamenii de stiinta au ajuns la concluzia ca ar fi existat un camp magnetic care sa o protejeze, dar el a disparut la un moment dat.

LUNA: Misterul INCREDIBIL Deslusit pentru Intreaga Omenire

LUNA, conform descoperirilor dintr-un nou studiu, a avut intr-adevar un camp magnetic la un moment dat, dar se pare ca doar pentru o perioada scurta de timp, ceea ce poate oferi multe explicatii cu privire la evolutia ei. Primele probe de sol aduse de pe luna de catre misiunile Apollo contineau fier, iar asta ar fi sugerat faptul ca ea ar fi avut un camp magnetic, adica un nucleul din fier care sa se invarta la o anumita viteza pentru a crea acel camp magnetic, dar nimeni nu stia sa explice de ce el a disparut.

“Am constatat definitiv că unele dintre probe conțineau într-adevăr minerale magnetice capabile să păstreze semnale de înaltă fidelitate ale câmpurilor magnetice antice. Dar pietrele nu înregistraseră astfel de semnale. Acest lucru sugerează că Luna nu avea un câmp magnetic pentru aproape toată istoria sa.”

LUNA a fost de atunci in centrul multor teorii privind campul sau magnetic, insa abia cand au fost imbunatatite acum procesele de analiza ale probelor s-a putut descoperi ca desi ea a avut un camp magnetic, el a fost de scurta durata. Doar una dintre probele de sol aduse de pe luna continea fier care sa confirme ca ea ar fi avut un camp magnetic, restul neavand fier, astfel ca oamenii de stiinta au confirmat existenta unui camp magnetic in trecut, dar pentru o scurta perioada de timp.

“Deci, ce explică descoperirile anterioare ale unei Luni magnetice? Răspunsul a fost într-una dintre probe: o bucată mică de sticlă întunecată care conține mici particule de fier-nichel. Sticla a fost realizată de un impact de meteorit și a arătat dovezi clare ale unui câmp magnetic puternic. Dar s-a format doar acum aproximativ 2 milioane de ani. Aproape toți geofizicienii sunt de acord că Luna nu avea un câmp magnetic în acel moment, deoarece după 4,5 miliarde de ani de răcire nu mai rămăsese suficientă căldură pentru a alimenta fierberea fierului în miezul Lunii pentru a genera un câmp.”

LUNA ar fi aratat complet diferit astazi daca ar mai fi avut un camp magnetic, iar explorarea sa ar fi putut fi mult mai dificila, dar acesta este un alt mister care asteapta explicatie.