Guvernul Romaniei: Starea de Alerta Prelungita pana in Noiembrie 2021

Guvernul Romaniei, asa cum era de asteptat, a decis sa prelungeasca starea de alerta din tara noastra pana in luna noiembrie a anului 2021, ceva perfect logic din moment ce traversam cel mai puternic val de infectari din intreaga pandemie de Coronavirus, iar lucrurile nu vor reveni curand la normal.

Guvernul Romaniei a prelungit pentru inca 30 de zile starea de alerta cu prelungirea tuturor masurilor care sunt deja in vigoare, astfel ca de la 10 octombrie, de cand va intra in vigoare prelungirea, nu se va modifica absolut nimic din punct de vedere al masurilor impuse pentru romani.

“După cum a fost anunțat de domnul prim-ministru, astăzi a fost adoptatată hotărârea de guvern prin care se prelungește starea de alertă începând cu data de 10 octombrie. Hotărârea prevede continuarea măsurilor, asta vreau să precizez, că, de fapt, hotărârea nu prevede nimic nou, ea prelungește doar măsurile actuale.

La momentul în care încetează actuala hotărâre, intră automat hotărârea de prelungire. Vreau să subliniez că măsurile de fapt sunt prevăzute în Legea 55 din 2020, care stabilește măsurile adoptate în perioada stării de alertă ce presupun limitarea exercitării unor drepturi și libertăți fundamentale în scopul asigurării unei protecții adecvate a dreptului la viață, la integritate fizică și psihică și la ocrotirea sănătății.

Prin hotărâre, noi nu facem decât să prelungim măsurile și să adoptăm ce a fost prevăzut în lege. Noi nu legiferăm, ci doar stabilim care sunt măsurile care se implementează din ce este prevăzut în Legea 55.

Cum am zis, proiectul de hotărâre nu vine cu nimic nou, este doar prelungirea situației care este până acum pentru încă 30 de zile. Astfel, experții juridici pe care-i avem și Ministerul Justiției au considerat că proiectul se încadrează în situațiile prevăzute la articolul 110 alineatul 4 din Constituția României, republicată, și reprezintă un act de administrare a treburilor publice necesar bunei administrări a guvernului. Deci asta este în ce privește hotărârea de guvern. Măsurile nu se schimbă, rămân aceleași incidențe, rămân aceleași măsuri care se cunosc și rămân implementate mai departe pe încă 30 de zile.”