Valeriu Gheorghita: Hotararea de Ultima Ora pentru Valul 4

Valeriu Gheorghita a dezvaluit o hotarare de ultima ora care a fost luata de catre autoritatile din Romania in plin val 4 de infectari cu Coronavirus, iar ea este una despre care trebuie sa stie toti romanii pentru ca se vorbeste despre felul in care sunt pastrate vaccinurile ce urmeaza sa fie folosite.

Valeriu Gheorghita spune ca perioada de valabilitate a unor doze de vaccin a fost extinsa cu 3 luni de zile deoarece ele sunt stocate la temperaturi de -80 de grade, deci isi pastreaza proprietatile pentru perioade mai lungi de timp decat s-a crezut initial, astfel ca nu trebuie aruncate.

“În primul rând, nu este vorba de doze care erau expirate. Sunt doze care erau în valabilitate și pentru care s-a extins perioada cu încă trei luni, ele aflându-se, repet, la o temperatură de -80 de grade, stocate, fără să existe întreruperea acestui lanț de frig. Acest lucru s-a aplicat și se aplică în toate celelalte țări și este un lucru care se așteaptă și în viitor – să se extindă perioadele de stabilitate pentru majoritatea vaccinurilor.

Deci, în niciun caz, nu vorbim de doze care erau expirate. Sigur că loturile care erau deja recepționate au venit cu un termen inscripționat, pentru care se cunoștea perioada de stabilitate, și implicit, de valabilitate, dar este extrem de greu să retragi loturile respective, pentru că asta înseamnă o întrerupere a lanțului de frig. Tocmai de aceea, această perioadă de valabilitate a fost corectată conform deciziei Agenției Europene a Medicamentului, în Registrul Electronic Național al vaccinărilor, unde se face acest management al stocurilor, pe baza căruia noi putem ști care sunt dozele, din ce lot care urmează să iasă din valabilitate și așa mai departe.

Deci, în niciun caz, nu vorbim de doze care erau expirate. Cele care au fost scoase din acest regim de temperatură de -80 de grade la momentul la care s-a dat decizia Agenției Europene a Medicamentului și ulterior a ANM-ului, și-au pierdut valabilitate și au ieșit deja din uz.”