Cseke Attila: Ce Scop Principal are Certificatul Verde Digital

Cseke Attila, ministrul interimar al Dezvoltarii si Sanatatii, a vorbit in urma sedintei de Guvern de ieri despre certificatul verde diggital si care este scopul principal al acestuia, adica acela de a facilita libera calatorie a oamenilor, asa cum a si fost gandit de catre Comisia Europeana.

Cseke Attila spune ca in subsidiar, certificatul verde digital ar putea fi folosit si pentru prevenirea raspandirii Coronavirus, insa deocamdata proiectul prin care ar urma sa se impuna folosirea sa in Romania este blocat in Parlament si este departe de a fi finalizat.

“Pe acest domeniu eu cred că ar trebui să ne întoarcem foarte mult pe partea de specialitate. Nu cred că comentariile și declarațiile politice ajută. Acest proiect legislativ, al cărui inițiator sunt, în mare parte a fost pregătit și a existat în Ministerul Sănătății.

Nu a fost promovat de conducerea anterioară a Ministerului Sănătății, astfel încât eu cred că a veni acum și a spune: ‘vrem, vrem, vrem’, dar când am putut nu am promovat acest proiect legislativ, cred că este puțin greșit.

Oricum, în Comisia de specialitate de la Camera Deputaților vor trebui găsite formule prin care acest certificat verde să își atingă scopul pe care ni-l dorim cu toții sau cel puțin cei care am inițiat și cred că forțele politice responsabile din România și, anume, acela de a facilita libera circulație a persoanei, acesta este destinația sau scopul principal al certificatului, așa cum este gândit la nivel european.

Şi, pe de altă parte, sigur, să faciliteze, dacă vreți și combaterea pandemiei și aici soluțiile vor trebui găsite din punct de vedere profesional. Nu aș vrea să mă pronunț, vor fi foarte multe amendamente, pe unele dintre ele deja le-am văzut și eu, pregătesc și eu amendamente, ca și membru al Parlamentului.”