Valeriu Gheorghita: Avertizarea Ferma a Romanilor in Valul 4

Valeriu Gheorghita transmite o atentionare foarte ferma pentru romanii din toata tara in plin val 4 de infectari generate de catre Coronavirus, iar asta pentru ca, din pacate, in Romania numarul de persoane care sunt vaccinate in fiecare zi a inceput sa scada simtitor de peste o saptamana.

Valeriu Gheorghita spune ca in acest context, Romania nu va avea o rata de vaccinare suficienta care sa elimine posibilitatea ca alte valuri sa loveasca tara noastra, deci ne putem astepta ca situatia din valul 4 sa se repete peste cateva luni, iar si iar, fara oprire.

“Ați văzut că în ultimele săptămâni am tot transmis: dacă se menține ritmul de vaccinare de peste 80.000 de persoane pe zi, am fi putut la finalul acestui an să depășim 70% rată de vaccinare din populația eligibilă de peste 12 ani.

Este evident cred că la acest moment este imposibil de obținut acest obiectiv până la finalul anului, pentru că avem o rată de vaccinare în momentul de față între 26.000-28.000 de persoane noi pe zi, ceea ce înseamnă că măcar la această rată de vaccinare am putea să ajungem la finalul anului la aproximativ 8,5 milioane de persoane vaccinate.

Practic, la acest moment suntem la circa 7,3 milioane de persoane şi aici vorbim de vaccinare cu cel puţin o doză. Ce înseamnă 8,5 milioane de persoane? Înseamnă aproximativ 50% rată de vaccinare din populația eligibilă de peste 12 ani, deci, practic, este insuficient pentru a spune că într-adevăr am atins o rată de vaccinare suficient de ridicată încât impactul celorlalte valuri pandemice va fi limitat.

Din păcate, nu va fi așa, dacă rata de vaccinare, repet, nu se va îmbunătăți semnificativ în perioada următoare, pentru că ideea la imunitatea de grup nu este să o atingi într-un final, adică să o atingem în 2 ani, în 3 ani, pentru că, până la acest moment, numărul de cazuri grave şi de victime, de oameni care îşi pierd viața va fi atât de mare încât, practic, prin vaccinare nu mai putem spune că am evitat foarte multe decese.

Pe noi ne interesează ca această rată de imunitate de grup să fie obținută într-un timp scurt, pentru că atunci va produce efectele benefice, de prevenire, de evitare a deceselor prin COVID-19.”