Ministrul Educatiei: Anunt de Ultim Moment pentru Toate Scolile

Ministrul Educatiei Anunt Ultim Moment Toate Scolile

Ministrul Educatiei a facut un anunt de ultim moment care vizeaza toate scolile din Romania, iar asta pentru ca a fost luata in sfarsit o decizie cu privire la modul in care urmeaza sa fie facute testele de saliva, Ministrul Sanatatii afirmand ca ele pot fi administrate acasa de catre parintii elevilor.

Ministrul Educatiei spune ca aceste teste vor ajunge abia saptamana viitoare, iar distributia va incepe abia din acel punct, dar conform Ministerului Sanatatii, ele nu vor trebui in mod obligatoriu administrate in scoli de catre personal medical, ci pot fi facute inclusiv acasa de catre parintii elevilor.

“Testele inca nu au ajuns în scoli. Dupa ultimele informatii pe care le-am primit astazi, ele vor ajunge cel mai tarziu la jumatatea saptamanii viitoare, desi initial am primit asigurari ca vor ajunge la finalul acestei saptamani, dar cert este ca vor ajunge.

Inainte sa intru in această videoconferinta, am avut discutii cu Ministerul Sanatatii pentru a ne adapta la realitate, la evolutia epidemiologica din tara, masurile prin care elevii sa poata participa la cursuri in Romania si cu prezenta fizica, in conditii de protectie sanitara. La finalul acestei saptamani va trebui sa avem lucrurile clare, la nivel educational si la nivel sanitar pentru a incepe testarea saptamana viitoare. a declarat Sorin Cimpeanu.

Precizăm că, testele rapide antigen non-invazive efectuate din proba de salivă pot fi utilizate în scop preventiv, pentru încercarea de depistare timpurie a unor cazuri de infecție asimptomatice în rândul elevilor. Rezultatul pozitiv al unui test de salivă, ridică suspiciunea de posibilă infecție (caz suspect) și trebuie urmat de diagnostic prin metoda RT-PCR sau de un test antigen rapid. Pentru folosirea testelor nu este necesară pregătire medicală sau condiții speciale de lucru.

Ca urmare, legislația în vigoare nu exclude utilizarea acestor teste la domiciliu. În acest context, decizia utilizării la domiciliu a testelor rapide antigen non-invazive efectuate din proba de salivă revine sistemului educațional. a precizat Ministerul Educatiei.”