Valeriu Gheorghita: Decizia Oficiala si un Mesaj Important pentru Romani

Valeriu Gheorghita a facut un anunt public privind o decizie oficiala pentru romanii din toata tara, dar transmite si un mesaj important despre care ar trebui sa stie oamenii, iar asta pentru ca se pregateste initierea vaccinarii copiilor care au varstele cuprinse intre 5 – 11 ani.

Valeriu Gheorghita transmite ca procesul de vaccinare va avea loc in centrele de vaccinare actuale, dar si la doctorii de familie, insa va fi intensificata si campania de informare cu privire la beneficiile vaccinului si reactiile adverse pentru a ii linisti pe parintii care se tem sa-si vaccineze copiii.

“Vor fi trei posibilități de vaccinare: atât în cabinete de vaccinare organizate în centrele actuale, centrele care sunt adresate populației generale; de asemenea, în centre din unitățile sanitare și există, evident, posibilitatea de vaccinare inclusiv în cabinetele de medicină de familie, atunci când se vor solicita astfel de doze.

Momentul în care va începe propriu-zis vaccinarea ține de livrarea dozelor, de când România, împreună cu celelalte țări europene, va recepționa dozele care sunt special destinate pentru grupa de vârstă 5-11 ani. Vă spuneam că sunt flacoane diferite față de cele care sunt astăzi folosite.

Aș vrea să spun pentru început faptul că înțeleg din toate punctele de vedere înțeleg perfect și preocuparea și îngrijorarea și ezitarea pe care părinții o au.

Noi ceea ce vom face în perioada următoare este să comunicăm mai intens pe această temă, cu preponderență pe populația tânără, inclusiv copiii, tocmai pentru a oferi suficiente informații părinților, legat de profilul de siguranță al vaccinurilor, de eficacitate, de eficiență, de beneficiile directe și indirecte, dar și de această problemă particulară legată într-adevăr de riscul de miocardită.

Ce este miocardita? Pe scurt, este o inflamație a mușchiului cardiac, care nu este specifică vaccinării împotriva COVID-19, ea este regăsită ca potențială reacție adversă și la alte tipuri de vaccinuri și care este în mod obișnuit cauzată de mai mulți agenți infecțioși atât virali, bacterieni, parazitari, fungi ș.a.m.d. Deci are o cauză multiplă, sunt multiple cauze care pot să determine această inflamație a mușchiului cardiac, sunt cauze infecțioase sau neinfecțioase.”