Valeriu Gheorghita: Anunt de Ultima Ora, Masura pentru Valul 5

Valeriu Gheorghita a vorbit pentru toti romanii despre o masura extrem de importanta inainte ca valul 5 sa inceapa in Romania, iar asta pentru ca tara noastra se afla in momentul de fata intr-o situatie foarte proasta in ceea ce priveste vaccinarea, asa ca e nevoie de un certificat digital legiferat.

Valeriu Gheorghita spune ca impunerea acestui certificat digital, sau certificat COVID, in alte tari europene a dus la o crestere a ratelor de vaccinare, iar Romania are nevoie de fix acelasi lucru pentru a ne putea bucura de o viata mai stabila din toate punctele de vedere in viitor.

“Eu am observat ca pana la acest moment ne-am uitat tot timpul la modelele de buna practica folosite in celelalte tari europene, si faptul ca in celelalte tari europene in momentul de fata s-a implementat chiar din vara certificatul verde digital, sigur cu o perioada de gratie si acces la testare samd..

Deci indeplinind practic toate conditiile, acest lucru a dus la cresterea categorica a ratei de vaccinare, chiar cu procente de circa 20% fata de valoarea la care ajunsesera si incepusera sa stagneze.

Sunt date chiar mult mai clare in care in ultimele 2 saptamani dinainte de implementarea certificatului digital numarul de persoane noi vaccinate, comparativ cu primele doua saptamani dupa implementarea certificatului, pot sa va spun ca dupa primele 2 saptamani s-a dublat numarul de persoane vaccinate, comparativ cu cele 2 saptamani anterioare, deci e clar un motiv important.

Pentru o categorie populationala vaccinarea nu reprezinta o optiune, si atunci cand avem aceasta masura, care ea nu trebuie privita ca o masura discriminatorie, sau o masura restrictiva, ci dimpotriva, o masura prin care eu sunt in siguranta, si eu si cei cu care particip la un eveniment, pentru ca si ei sunt fie testati, fie trecuti prin boala, fie vaccinati, si atunci va fi o activitate care va avea un nivel de siguranta mai ridicat.

In opinia mea, pandemia nu se va termina in perioada urmatoare, si vom avea cresteri ale numarului de cazuri, mai mult evolutii samd. Insa pentru a avea o predictibilitate, si o stabilitate, si a ne putea bucura cu totii de aceasta stabilitate, inclusiv in pan social, economic medical, cred ca e important de pregatit foarte bine aceasta aplicare a certificatului digital.”