Valeriu Gheorghita: Avertisment privind Valul 5 si o Decizie Cruciala

Valeriu Gheorghita vorbeste despre un pericol foarte grav care exista in Romania inainte ca valul 5 sa loveasca si tara noastra, iar asta in conditiile in care in momentul de fata se discuta modificarea certificatului COVID pentru a fi folosit doar ocazional, atunci cand ratele de incidenta cresc, iar asta ar putea face oamenii sceptici privind vaccinarea.

Valeriu Gheorghita spune ca nu trebuie sa inventam noi modele noi de folosire a certificatelor COVID din moment ce atatea tari europene le folosesc cu succes, si ca ar trebui sa ne uitam la modelele lor pentru a putea aplica cu succes si aici aceleasi principii pentru a salva vietile oamenilor.

“Cred ca trebuie sa se stabileasca o perioada de la care se va implementa certificatul verde digital, si aici este foarte greu din punct de vedere practic, sigur, sa aplici certificatul covid dupa ce incepe eventual sa creasca numarul de cazuri, apoi sa vezi ca scade numarul de cazuri, si iar sa il retragi.

Cred ca lucru va crea acea perioada de asteptare pentru populatie, iar oamenii vor fi in continuare ezitanti, crezand ca “poate scap si de data asta si nu va fi nevoie sa ma vaccinz, sau sa ma testez”. Acesta este un model care nu este aplicat in celelalte tari din Europa.

Nu stiu daca trebuie noi sa incercam sa inventam un alt sistem in conditiile in care exista unul si functioneaza. Cred, in schimb, ca trebuie sa comunicam foarte mult pentru ca oamenii sa inteleaga ca atunci cand vorbim despre certificat digital, nu vorbim obligatoriu despre vaccinare, ci exista inca doua optiuni, testarea, cea mai importanta, si daca vom creste accesul la testare, si oamenii vor avea cu usurinta acces, si vor avea o optiune viabila, atunci nu vad o problema.

Vom creste capacitatea de testare si vom putea detecta si eventualele cazuri asimptomatice care trec neobservate, si care reprezinta surse de infectie, iar din acest punct de vedere eu cred in continuare in rolul pe care certificatul COVID il are. Sigur ca este o masura nepopulara care va nemultumi o parte din populatie, insa ea este necesara in pandemie.

Eu nu cred ca este o masura in pandemie care sa poata fi numita populara, dar sunt masuri care previn imbolnavirile, si care salveaza vieti, pana la urma. Cred ca este important sa ne uitam la modelul practicat de catre alte tari europene cu succes.”