Valeriu Gheorghita: Anunt de Ultima Ora cu Impact in Toata Romania

Valeriu Gheorghita vorbeste pentru romanii din toata tara, la final de val 4 si inainte ca valul 5 sa loveasca Romania, despre ceea ce trebuie sa stie ei cu prioritate in legatura cu noua varianta Omicron a Coronavirus, cea care ar putea sa genereze probleme foarte mari in intreaga lume, nu doar la noi.

Valeriu Gheorghita vorbeste mai jos despre mutatiile pe care aceasta varianta le are, despre ce impact pot avea ele asupra anticorpilor generati de vindecare, sau vaccinare, insa si despre importanta vaccinarii, care ar putea sa ne protejeze, macar, de formele grave ale bolii si spitalizare.

“Virusul evolueaza, si virusul nu o sa astepte niciodata ca omenirea sa aiba o reactie la acest lucru. Trebuie sa intelegem ca este un microorganism, un organism viu, care se adapteaza, care vrea sa supravietuiasca, care are aceasta caracteristica de a se transmite, de a se raspandi foarte usor de la om, la om.

Din acest punct de vedere, aceasta interactiune cu raspunsul imun al oamenilor dupa ce evolutie, la diversificarea variantei, la acumularea de noi mutatii, dar nu toate mutatiile sunt in favoarea virusului, unele creand dezavantaje de multiplicare, de raspandire, de adaptare, dar vedem ca sunt situatii, si de fapt aceasta varianta identificata in Botswana, este particulara pentru ca avem 30 de mutatii in acelasi virus.

Sunt mutatii in parte anterior cunoscute si regasite si la variantele anterioare, si la varianta Alpha, si la varianta Delta, iar o parte dintre ele sunt mutatii noi, nemaiintalnite pana in acest moment, dar ceea ce, repet, pare a fi principala caracteristica a virusului, este o contagiozitate care este cel putin similara cu a variantei Delta, si capacitatea aceasta de a ocoli raspunsul impun, cel putin partial.

Are acele mutatii care regasesc chiar in regiunea vulnerabila a proteinei Spike, acolo unde se lipesc anticorpii protectori, si din acest punct de vedere, atunci cand se modifica conformatia locului de legare a anticorpilor, evident ca ei nu se vor mai atasa asa cum trebuie de proteina, iar capacitatea de neutralizare scade.

Mesajul este evident, cu cat rata de vaccinare este mai mica, cu atat numarul estimat de decese, si numarul de decese care apare in viata reala, este mai amre ca urmare a infectiei cu SARS-CoV-2.”