Valeriu Gheorghita: Mesajul de Atentionare pentru Romani Anticipand Valul 5

0

Valeriu Gheorghita transmita un mesaj de atentionare foarte important pentru romanii din toata tara inainta ca valul 5 sa inceapa, iar asta deoarece presedintele CNCAV ne spune ca noua varianta Omicron a Coronavirus pare sa fie in continuare afectata de catre vaccinurile existente.

Valeriu Gheorghita ne spune faptul ca persoanele vaccinate, sau vindecate, care au trecut prin infectare generata de catre varianta Omicron au avut parte de o evolutie usoara a bolii, deci vaccinurile inca sunt eficiente, asa ca recomanda efectuarea vaccinarii complete, dar si a dozei booster.

“In acest moment nu avem date care sa sugereze ca varianta Omicron este mai agresiva, ci dimpotriva, pana la acest moment majoritatea cazurilor au fost usoare, sau cazuri asimptomatice, dar aceste cazuri au aparut la persoane care fie erau vaccinate, fie aveau istoric de trecere prin boala.

Acest lucru ne confirma doua lucruri, si anume persoane care au istoric de trecere prin boala, sau sunt vaccinate, sunt mai bine protejate in fata formelor severe boala, chiar daca vorbim despre varianta Omicron. Totodata vorbim si despre faptul ca aceasta varianta are capacitatea de a “scapa” de sub protectia pe care anticorpii o ofera. Cazurile sunt pana acum confirmate la persoane tinere, care in general nu dezvolta forme severe.

Datele actuale arata ca aceasta varianta este inalt transmisibila, este cel putin la fel de transmisibila precum varianta Delta, iar acest lucru se, daca vreti, bazeaza pe faptul ca in Africa de Sud aceasta varianta inregistreaza o crestere rapida si tinde sa inlocuiasca din circulatie varianta Delta.

Peste 65% dintre secventierile efectuate in Africa de Sud in momentul de fata au ca rezultat varianta Omicron, ceea ce arata aceasta transmisibilitate crescuta, si mai arata posibilitatea ca ea sa dea infectii la persoanele vaccinate, sau cu istoric de trecere prin boala.

Noi avem experienta in momentul de fata cu varianta Beta a SARS-CoV-2, care este tot o varianta originara din Africa de Sud, care are cea mai crescuta capacitate de a evada raspunsul imun, si anume activitatea neutralizanta a anticorpilor este de cel putin 6 ori mai redusa decat in cazul variantei initiale.

Varianta Delta are o capacitate de 2.8 ori de reducere a activitatii neutralizante a activitatii anticorpilor, iar in cazul acesta vedem ca vaccinurile isi mentin eficienta fata de formele severe, iar acelasi lucru ne asteptam de la varianta Omicron, chiar daca evadeaza raspunsul imun, sunt indicii suficiente ca probabil va fi o protectie crescuta fata de formele grave de imbolnavire.”