Valeriu Gheorghita: Mesajul cu o Atentionare Facuta pentru Romani

Valeriu Gheorghita transmite un mesaj cu o atentionare puternica pentru romanii din toata tara in aceasta perioada in care pandemia de Coronavirus inca nu s-a terminat, iar el vorbeste despre cazurile de miocardita care au fost depistate pana acum in urma vaccinarii.

Valeriu Gheorghita vorbeste mai jos despre ceea ce inseamna ele, dar si ce fel de evolutie au avut pacientii care au fost depistati cu aceasta reactie in urma vaccinarii cu serul Pfizer BioNTech, medicul militar cerandu-le oamenilor sa analizeze cu atentie informatiile vis-a-vis de aceasta problema.

“Noi ceea ce vom face în perioada următoare este să comunicăm mai intens pe această temă, cu preponderență pe populația tânără, inclusiv copiii, tocmai pentru a oferi suficiente informații părinților, legat de profilul de siguranță al vaccinurilor, de eficacitate, de eficiență, de beneficiile directe și indirecte, dar și de această problemă particulară legată într-adevăr de riscul de miocardită.

Ce este miocardita? Pe scurt, este o inflamație a mușchiului cardiac, care nu este specifică vaccinării împotriva COVID-19, ea este regăsită ca potențială reacție adversă și la alte tipuri de vaccinuri și care este în mod obișnuit cauzată de mai mulți agenți infecțioși atât virali, bacterieni, parazitari, fungi ș.a.m.d. Deci are o cauză multipla.

În mod particular, pentru vaccinurile împotriva COVID-19, la vaccinurile pe bază de ARN mesager, s-a observat că la persoanele cu vârsta sub 30 de ani, deci în general persoane tinere și mai ales persoanele de sex masculin, există o frecvență ușor mai crescută decât se regăsește în populația generală, decât frecvența întâlnită în populația generală, după administrarea dozei 2 din schema de vaccinare, în general timpul de apariție este la circa două-trei zile după administrarea dozei 2, dar există o supraveghere în general de până la 28 de zile.

Dar cele mai multe cazuri raportate au fost în primele șapte zile după administrarea dozei doi. Evoluția a fost ușoară în toate cazurile, în sensul în care durata de spitalizare a fost de două-trei până la patru zile, comparativ sunt aici din ce în ce mai multe date științifice deja disponibile și publicate și care au stat și la baza efectuării unui raport risc-beneficiu atunci când Agenția americană pentru Alimente și Medicamente a autorizat vaccinul de la compania BioNTech/Pfizer, în sensul în care s-a comparat evoluția miocarditei după vaccinare cu evoluția miocarditei din COVID și evoluția miocarditei clasice.”