Ministrul Educatiei: Masurile de Ultima Ora Decise de Scolile Romanesti

Ministrul Educatiei le vorbeste astazi romanilor despre deciziile importante care au fost luate pana in momentul de fata in scolile din toata Romania cu privire la felul in care se fac testele de saliva pentru elevi, dar si cum se verifica acestea pentru confirmarea rezultatelor.

Ministrul Educatiei spune totusi ca interesul sau principal este doar sa fie raportate testele pozitive de catre parinti, nu neaparat si cele negative, el spunand ca responsabilitatea acestora este esentiala pentru ca oricare dintre copiii depistati ca fiind infectati sa primasca din timp tratamentul necesar.

“Aproape 17.000 de scoli au decis ca testarea sa fie facuta acasa de catre parinti, si sunt 467 de unitati de invatamant care au decis ca testarea sa se faca intr-un sistem hibrid, in functie de sistemul educational, de varsta elevilor, sau acasa, sau la scoala. Sunt 216 care au decis sa faca testarea integral in scoala.

Am vazut ca sunt modalitati diferite de a pune intrebarea(n. red. privind rezultatul testelor facute de parinti), ca se cer doar rezultatele pozitive, ca se cer toate, ca se cer cu data, sau fara data, putin ma intereseaza! Ma intereseaza sa stiu ca parintii raporteaza atunci cand e vorba despre un rezultat pozitiv, pentru ca este vorba despre o suspiciune care poate salva un copil.

O suspiciune descoperita din timp, mai apoi confirmata, sau infirmata, poate genera un tratament intr-o faza incipienta a bolii prin care acesti copii sa nu dezvolte boli grave. Cunosc foarte bine curentul de opinie si spun foarte sincer, si foarte decis, sunt pentru preventie si incredere. Nu voi milita pentru masuri care sunt specifice mai degraba unui sistem dictatorial, si nu unui stat democratic.

Am incredere in responsabilitatea parintilor si a profesorilor, si au demonstrat profesorii prin implicarea in asamblarea si distribuirea acestor teste, in centralizarea rezultatelor. Sunt cel care cunoaste nemijlocit pentru ca in urma cu putin mai mult de o ora am stat in legatura cu fiecare judet pentru a putea sa spun ca astazi avem 86 de cazuri confirmate.

Testarea pe baza de saliva nu se raporteaza in Corona Forms, nu este un act medical, deci el poate fi administrat de catre persoane fara competente medicale. Actul poate fi asemanat cu testul de sarcina, sau taierea unghiilor. As vrea sa intelegem toti ca preventia si increderea sunt lucruri care nu pot fi inlocuite.