Ministrul Educatiei: Decizia de Ultima Ora pentru Scoli si Toti Elevii

Ministrul Educatiei a dezvaluit o decizie extrem de importanta care va afecta toate scolile din Romania inclusiv in cursul anului 2022, si vorbim despre o masura foarte serioasa pentru ca testele de saliva nu vor disparea prea curand, procesul urmand a continua si anul viitor.

Ministrul Educatiei spune ca sustine ideea ca testele de saliva sa fie in continuare folosite in scoli, noi teste urmand a fi cumparate, iar separat de asta spune ca parintii iresponsabili ar trebui sa se gandeasca intai la sanatatea lor, apoi la bani, si in cazul orelor de sport, copiii pot purta masti in salile de sport din scoli fara restrictie.

“Este datoria noastra sa asiguram continuarea acestui proces pana cand autoritatile sanitare ne vor spune ca nu mai este cazul sa folosim aceste teste, motiv pentru care sunt in legatura cu Inspectoratul General pentru Situatii de Urgenta, chiar in aceasta seara i-am intrebat daca au deja pregatite livrarile pentru testarea in saptamanile urmatoare.

Am inteles ca 2.4 milioane de teste deja s-au achizitionat si urmeaza sa fie livrate, si se continua acest proces prin semnarea contractelor subsecvente. Nu cunosc, si nu vreau sa ma implic, pentru ca nu am competente si nu sta in dreptul ministerului, nici in procedura de elaborare a procedurilor minime de performanta pentru aceste teste, pentru ca nu ma pricep.

Nici in procedurile minime de reglementare, de ele s-a ocupat Agentia Nationala a Medicamentului, pentru ca ei se pricep, si ei au acest atribut. Dupa care, Oficil National pentru Achizitii Centralizate a organizat procesul de achizitie si a semnat acordurile cadrul. Dupa care IGSU a semnat contractele subsecvente, si a receptionat aceste teste, si le-a distributi in scoli.

Iresponsabili sunt in orice stat din aceasta lume. Daca te intereseaza mai mult suma de 18 LEI, sau am vazut si oferte record de 50 de LEI, decat sanatatea propriului copil, atunci nu pot folosi un alt termen decat iresponsabil. Din pacate avem in societate iresponsabili, din fericire sunt putini, foarte putini.

Parintii care, pe buna dreptate, maniesta o precautie peste medie, pot sa le recomanda copiilor lor, daca asta este ceea ce isi doresc, sa poarte masca la orele de sport. Nu ii impiedica nimeni, nu este interzis. Repet, pentru cei care maniesta o precautie peste medie, si care doresc sa se asigure ca ai lor copii sunt sanatosi.”