Ministrul Educatiei: Anuntul Oficial Privind Schimbarile Necesare in Scoli

Ministrul Educatiei a vorbit despre o serie de schimbari foarte importante care sunt necesare in scolile din Romania, iar asta pentru ca in momentul de fata in multe unitati de invatamant lipsesc cu desavarsire medicii care ar trebui sa fie prezenti in fiecare unitate de acest gen.

Ministrul Educatiei spune ca impreuna cu ministerul Sanatatii incearca sa rezolve aceasta problema, dar in acelasi timp vorbeste inclusiv despre acuratetea testelor de saliva pentru scoli, si de posibilitatea de contaminare a acestora in timpul testarii.

“Scolile trebuie sa ramana deschise. Poate intelegem si noi intr-o perioada ca aceasta importanta unei reforme in sistemul de medicina scolara, pentru ca in acest sistem mai mult ne facem decat facem. Este nevoie de o reforma, este nevoie de investitii in medicina scolara, este nevoie ca toate scolile sa aiba acces la medicina scolara, nu neaparat medic, sau asistente, si consilieri.

Ne intelegem foarte bine cu ministerul Sanatatii, iar in baza acestei intelegeri dintre ministere sunt convins ca impreuna vom putea face tot posibilul pentru ca prin toate aceste masuri, pentru ca niciuna dintre ele nu rezolva intgral problema, dar toate aceste masuri, testarea de acum, creeaza un mediu mai sigur in scoli, si ne dau sansa sa le tinem mai mult deschise.

Ne dau sansa sa putem sa asiguran in tandem, ministerele educatiei si sanatatii, accesul la educatie si accesul sanatate. Dreptul la educatie, dreptul la sanatate. Medicii sunt angajatii ministerului Sanatatii. E greu in ultima perioada sa alegi care este urgenta mai mare.

Acuratetea determinarilor este cea data in caietul tehnic, care spune ca este de circa 60%. Acuratetea determinarii tine si de modalitatea de administrare, care este un act care se perfectioneaza. Am incercat impreuna cu ministerul Sanatatii, nu stiu cat de bine mi-a iesit, dar e prima oara cand l-am administrat unui copil, eu care nu am competente medicale.

Contaminarea nu poate fi pusa in discutie atat timp cat sunt medici care spun ca virusul nu rezista pe suprafete. Nu cred ca vorbim despre contaminare in cazul testelor de acest gen.”