Ministrul Educatiei: Masurile de Ultima Ora Cerute pentru Scoli in Romania

Ministrul Educatiei vorbeste mai jos despre doua masuri foarte importante pe care le cere in scolile din toata Romania in momentul de fata, ele urmand a avea impact pe milioane de oameni, prima dintre ele fiind cresterea salariilor profesorilor in concordanta cu legea 153.

Ministrul Educatiei cere si o a doua masura, mai exact livrarea testelor de saliva necesare pentru continuarea procesului de testare, in momentul de fata necesari pentru ca programul sa continue si saptamana viitoare nefiind atins, fiind asteptata o noua transa de livrari de la IGSU.

“Am spus punctul de vedere al ministerului, care va cere aplicarea legii 153 si va cere toate aceste cresteri salariale si alocarea de resurse pentru educatie. Discutia cu ministerul Finantelor este in curs, pentru ca avem si acele asumari ale Romaniei, este vorba despre un deficit bugetar de 5.84% pe lichiditati si de 6.2% pe ESA in 2021.

In acest context se pun toate aceste solicitari si vom vedea cum vom reusi sa le satisfacem. In orice caz, punctul de vedere al ministerului este foarte clar. Veti vedea si un comunicat comun al ministerului, impreuna cu cel al Muncii, prin care solicitam exact aceste lucruri, acordarea celor 2 transe de 8%, conform legii 153.

Eu in toata aceasta interventie, pentru care va multumesc, imi place sa cred ca sunt mai degraba optimist, si nu privesc drobul de sare. Daca privesc drobul de sare nu mai fac nimic, asa ca prefer sa va nu va raspund la intrebarea “si daca nu”, cu tot respectul.

Am discutat, discut, si vom discuta sindicatele, iar de data aceasta vom discuta inclusiv cu ministerul Muncii si ministerul Finantelor inainte de a avea proiectul elaborat.

Referitor la solicitarea adresată DSU/IGSU de către ministru cu privire la graficul de aprovizionare cu teste, prin răspunsul comunicat în această seară ni s-a adus la cunoștință faptul că „a fost recepționată cantitatea de 8.000.000 bucăți, rămânând de livrat doar 7.000.000 de bucăți, deoarece furnizorii nu și-au îndeplinit obligațiile contractuale”. În răspunsul primit nu ni s-a comunicat data la care vor fi livrate cele 7.000.000 de teste. Ca atare, ministerul va solicita clarificări suplimentare cu privire la acest aspect.”