Raed Arafat: Principalul Motiv al Numarului Mare de Decese din Valul 4

Raed Arafat a explicat astazi in cadrul unei conferinte de presa de ce a existat un numar atat de mare de decese in valul 4 comparativ cu valurile anterioare, el afirmand ca problema a stat in faptul ca oamenii infectati ajungeau in spitale abia in ultimul moment, cand aveau nevoie de ingrijiri medicale de specialitate.

Raed Arafat spune ca aceasta tendinta a oamenilor de a ajunge in spitale abia cand trebuiau sa fie interanti la ATI a generat numarul atat de mare de decese, iar asta pentru ca spitalele au fost suprasolicitate, iar medicii nu au reusit in toate cazurile sa ii salveze pe oameni.

“Vreau să subliniez un lucru: diferența dintre acest val și valul dinaintea lui. Pacienții se prezentau la urgență târziu, comparativ cu valul dinainte, unde veneau pacienți, mai trimiteai pe unii acasă, unii se tratau acasă.

În valul acesta, din ce ne-au zis colegii de la unitățile de primiri urgență, pacienții solicitau să vină la spital când erau deja dispneici, aveau nevoie de oxigen, aveau nevoie de îngrijiri spitalicești. Nu prea veneau pacienții ușori la unitățile de primiri urgență. Deci, valul a adus un număr mare de infectați, dar la spitale au ajuns și un număr mare de oameni care au ajuns, unii dintre ei, târziu.

Încercau să se trateze acasă unii dintre ei înainte să vină. Primeau medicamente pe care le alegeau sau auzeau că e bine sa le ia. Alții nu voiau să vină decât când, într-adevăr, nu mai puteau. Și asta a dus, bineînțeles, la o presiune mare pe spitale și la faptul că, în spitale, a fost un număr mare de decese, pentru că au venit și un număr mare de cazuri care erau într-o stare critică dintre pacienții care erau pozitivi.”