Valeriu Gheorghita: Anuntul de Ultima Ora care Atentioneaza Toti Romanii

Valeriu Gheorghita transmite un anunt de ultima ora care are menirea de a ii atentiona pe romanii din toata tara in aceasta perioada, iar asta pentru ca vorbim despre ceva ce multi romani vor sa stie, mai exact daca vor trebui sa faca doza 4 de vaccin dupa ce serurile optimizate pentru tulpina Omicron vor aparea.

Valeriu Gheorghita le transmite romanilor ca inainte de a ne gandi la doza 4, ar trebui sa ne gandim serios sa facem schema completa initiala de vaccinare, iar apoi cea cu doza booster, iar asta pentru ca si ele ofera o protectie imuna in fata variantei Omicron, iar despre doza 4 probabil ca se va vorbi in primavara anului 2022.

“Cred că înainte să ne gândim la doza patru trebuie să ne gândim la creșterea ratei de vaccinare cu prima schemă și la consolidarea răspunsului imun cu administrarea dozei Booster. Astfel de declarații cred că, la acest moment, nu își regăsesc locul.

Sigur, una e să vorbești da o perspectivă pe termen lung, însă dinamica evoluției epidemiologice o vedem, este schimbătoare. Este foarte important să vedem care va fi circulația noilor variante virale și măsura în care ele pot să devină dominante.

La acest moment, toate datele științifice sunt încurajatoare, în sensul în care o primă schemă de vaccinare cu o doză de Booster efectuată asigură o protecție optimă inclusiv față de varianta Omicron care, la acest moment, are cea mai crescută capacitate de a ocolit răspunsul imun.

Acesta este mesajul, de completare a schemei de vaccinare, inclusiv cu doza de Booster, pentru toți cei care au cel puțin şase luni de la prima schemă. Şi, de asemenea, sigur, cei vulnerabili să se vaccineze cu prima schemă, pentru că în felul acesta se reduce riscul de a dezvolta o formă gravă care necesită spitalizare. Deci, acesta este punctul nostru de vedere.

Ba mai mult, se pune în discuție și deja am văzut că sunt țări cum este Italia, care recomandă doza de booster de la cinci luni, Israelul, la fel, de la cinci luni, tocmai pentru că există această perspectivă a circulației noilor variante, inclusiv Omicron.”