Valeriu Gheorghita: Decizia Oficiala care va Afecta Milioane de Romani

Valeriu Gheorghita explica o decizie oficiala extrem de importanta pentru milioane de romani din toata tara, una care va avea un impact foarte mare, iar asta pentru ca ea vizeaza certificatul COVID si felul in care va fi permisa participarea la anumite activitati pentru oameni.

Valeriu Gheorghita vorbeste mai jos despre explicatia deciziei de a permite eliberarea de certificat COVID inclusiv pentru persoanele care au o doza de vaccin facuta, indiferent de tipul de vaccin folosit, ceva ce nu se aplica in nicio alta tara din Uniunea Europeana acum.

“Ceea ce s-a dorit prin introducerea acestei opțiuni, pentru că am fost la discuțiile preliminare, a fost să nu încurajăm neapărat efectuarea unui vaccin care constă într-o singură doză și anume vaccinul de la compania Johnson&Johnson. De ce?

Pentru că din datele noastre, un număr importante persoane optau pentru vaccinul de la compania Johnson & Johnson pentru că puteau să își descarce cel mai devreme un certificat digital.

Din acest punct de vedere, pentru a menține o echitate în ceea ce privește opțiunea persoanei pentru un anumit vaccin sau altul, care să nu fi direcționat doar de o măsura administrativă, s-a propus să existe această posibilitate de a elibera certificatul digital după efectuarea primei doze, evident, cu condiția el va avea o valabilitate până când persoana își va completa schema de vaccinare.

Dacă nu își va completa la timp schema de vaccinare, valabilitatea certificatului se va pierde, dar ne-am dorit și măsura are ca obiectiv să încurajeze practic adresabilitate echitabilă către vaccinurile disponibile, pentru că noi știm că la acest moment vaccinurile pe bază de ARN mesager determină un răspuns imunologic, cel puțin în anticorpi, superior vaccinurilor pe bază de vectori virali.

Chiar dacă protecția față de formele severe, față de spitalizări și față de deces este similară, dar în perspectiva noilor variante circulante, inclusiv Omicron, pe noi ne interesează în primul rând să existe un nivel suficient de ridicat de protecție. Un nivel suficient de ridicat de protecție la nivelul comunității, deci, practic, aceasta a fost rațiunea, este una medicală, de a încuraja echitabil utilizarea vaccinărilor disponibile.”