Valeriu Gheorghita: Hotararea de Ultima Ora Confirmata Inainte de Valul 5

Valeriu Gheorghita a transmis in mod oficial o decizie de ultima ora care a fost luata de catre autoritatile din Romania inainte ca valul 5 sa inceapa in mod oficial, iar asta pentru ca vorbim despre o problema serioasa din cauza variantei Omicron, asa ca va incepe vaccinarea copiilor de 5 – 11 ani.

Valeriu Gheorghita a confirmat faptul ca imunizarea copiilor cu varste cuprinse intre 5 – 11 ani va incepe in Romania cand vor ajunge dozele speciale de la Pfizer, administrarea fiind autorizata in Europa de catre Agentia Europeana a Medicamentului, astfel ca in urmatoarele saptamani va incele imunizarea.

“În ceea ce privește al treilea lucru legat strict de campania de vaccinare, de această dată, în privința pregătirii etapei de vaccinare adresată copiilor cu vârsta cuprinsă între 5 și 11 ani, pot să vă spun că platforma de programare a fost deja optimizată, Registrul Electronic Național de Vaccinare este, de asemenea, este optimizat.

Noi am elaborat procedurile de lucru și instrucțiunile, pentru că avem deja prospectul în limba română, tradus și disponibil pe site-ul Agenției Europene a Medicamentului.

Am făcut și o centralizare a cabinetelor de vaccinare, unde vor putea să se vaccineze copiii cu vârsta cuprinsă între 5 – 11 ani, și anume, vorbim de 214 cabinete de vaccinare, în centre organizate în unități sanitare sau în afara unităților sanitare, la care se adaugă posibilitatea de vaccinare în cabinetele de medicină de familie. Readuc aminte că este obligatorie acordarea consimțământului informat de părinți, respectiv de tutore legal, iar modalitatea de prezentare se va face fie cu programare în platformă, fie direct la centrul de vaccinare.

Demararea efectivă a procesului va începe atunci când, bineînțeles, vom avea dozele disponibile și ferm se recomandă celor care sunt în evidență cu afecțiuni cronice și celor care locuiesc împreună cu persoane care sunt la risc să facă formele severe în caz de infecție cu SARS-CoV-2.

Din datele publicate în ultima săptămână, practic, avem câteva concluzii preliminare, și anume, că activitatea neutralizantă a anticorpilor atât obținuți ca urmare a trecerii prin boală, cât și ca urmare a primei scheme de vaccinare este mult, mult mai redusă comparativ cu activitatea pe care aceşti anticorpi o aveau față de variantele anterioare, în speță față de varianta parentală inițială care a fost originară în Wuhan.”