Ministrul Educatiei: Atentionarea de Ultim Moment privind Toate Scolile

Ministrul Educatiei transmite o atentionare de ultim moment si trage un semnal de alarma cu privire la toate scolile din Romania, iar asta pentru ca in momentul de fata in toate scolile din Romania nu sunt suficiente teste de saliva pentru ca programul sa poata continua in ritmul dorit de catre autoritatile din tara noastra.

Ministrul Educatiei ii cere IGSU sa respecte hotararea CNSU prin care a fost decisa folosirea testelor de saliva pentru depistarea elevilor infectati cu Coronavirus, si sa livreze in scolile din toata tara numarul necesar pentru ca procesul sa continue pana la finalul anului 2021, dar si ianuarie 2022, cand elevii vor reveni in clase.

“Ministerul solicita alaturi de elevi sa existe teste in scoli. Primul-ministru al Guvernului Romaniei solicita acelasi lucru. Exista o hotarare CNSU numarul 83 din 2021 care spune ca trebie achizitionate 70 de milioane de teste pentru testarea de 2 ori pe saptamana, ne spune Ministerul Sanatatii prin instructiunea din Monitorul Oficial.

Trebuie testati toti prescolarii din gradinite, toti elevii, tot personalul din invatamant, a se vedea educatori, invatatori, profesori, personal didactic auxiliar, si personal nedidactic. Exista o hotarare CNSU care trebuie sa fie pusa in aplicare in aceasta perioada. 

Ministerul nu este parte semnatara a unui contract, sa poata avea controlul asupra termenelor de livrare. IGSU este parte in contract, IGSU ne-a asigurat ca face toate demersurile posibile pentru o aprovizionare ritmica cu testele necesare. Pana acum am avut testare intr-o singura saptamana complet.

Suntem in intarziere, dar insist pe nevoia de testare, asa cum spune Ministerul Sanatatii, de 2 ori pe saptamana. Insist asupra acestui lucru. Avem o hotarare CNSU care trebuie sa fie pusa in aplicare. Cele 70 de milioane de teste, din hotarea CNSU, publicata in Monitorul Oficial, ajung pentru testarea elevilor timp de 11 saptamani, cred.

Din momentul in care scolile primesc aceste teste, avand in vedere si operatiunea suplimentara de asamblare a lor, operatiune care se face cu maxima celeritate, cu efortul personalului din invatamant, nu altcineva. Din acel moment ele pot ajunge la elevii din toata tara.”