Noi Cazuri cu Varianta Omicron a Coronavirus Depistate in Romania

Noi Cazuri Varianta Omicron Coronavirus Depistate Romania

Varianta Omicron a Coronavirus continua sa se raspandeasca in Romania, dar si in intreaga lume, astfel ca in baza informatiilor furnizate de catre autoritati, pana in ommentul de fata au fost depistate 8 persoane infectate cu noul tulpina a Coronavirus in tara noastra.

“Actualizare 15 decembrie, ora 11.00: la Institutul Matei Balș din București au fost confirmate 2 persoane cu Omicron, una venită din Marea Britanie, iar cealaltă a fost contact cu o persoană venită din Marea Britanie.

Organizația Mondială a Sănătății (OMS): Nicio variantă a noului coronavirus nu s-a răspândit, până în prezent, atât de rapid ca varianta Omicron!

„77 de ţări au semnalat cazuri de omicron, însă realitatea este că Omicron se află probabil în majoritatea ţărilor, chiar dacă nu a fost detectat încă.” directorul general al OMS Tedros Adhanom Ghebreyesus

Date din România în săptămâna 49 (06-12.12.2021).

Până în data de 12 decembrie 2021 au fost raportate la INSP-CNSCBT 7.619 secvențieri, din care 95 în săptămâna 49 (06-12/12/2021).

În săptămâna 49 au fost confirmate 6 cazuri cu varianta Omicron:
-5 persoane vaccinate cu schemă completă (4 cu istoric de călătorie în Africa de Sud și 1 contact cu caz confirmat);

o persoană nevaccinată – cu istoric de călătorie în Africa de Sud.

*Din săptămâna 36 varianta Alpha nu mai reprezintă VOC.

Motivele pentru care ECDC a luat această decizie sunt reducerea drastică a circulației acestei variante în EU/EEA după emergența variantei Delta, precum și faptul că există puține evidențe ale impactului variantei Alpha asupra imunității induse de vaccin.

**O variantă a SARS-CoV-2 aparținând liniei Pango B.1.1.529, cu un număr mare de mutații ale genei S în comparație cu virusul original, a fost detectată la începutul lunii noiembrie 2021.

În data de 26 noiembrie 2021 varianta a fost desemnată de către Organizația Mondială a Sănătății (OMS) ca variantă de îngrijorare (VOC) și a primit denumirea ”Omicron”.

Până în data de 12 decembrie 2021 rata de confirmare cu VOC a fost de 92%.
Având în vedere faptul că în Săptămâna 35 a fost declarată transmitere comunitară susținută la nivel național a variantei Delta, decesele cauzate de COVID-19 înregistrate începând cu Săptămâna 36 se consideră a fi cauzate de această variantă, cu excepția situațiilor în care se detectează alte VOC (Beta, Gamma, Omicron sau altele, emergente).

Cazuri confirmate cu varianta Delta.

Până în data de 12 decembrie 2021 au fost confirmate 5.249 cazuri cu varianta Delta, din care 89 în săptămâna 49.

Până în prezent, dintre cele 5.249 cazuri cu varianta Delta, la 80 a fost detectată sub-varianta AY.4.2 (1,5%).

Vaccinarea rămâne cea mai la îndemână soluție de protecție împotriva COVID-19!

Prin vaccinare împotriva COVID-19:

  • se reduce riscul de infectare;
  • se reduce riscul de transmitere a virusului;
  • se reduce considerabil riscul de spitalizare;
  • se reduce considerabil riscul de deces.”