Valeriu Gheorghita: Semnal de Alarma Ingrijorator pentru Valul 5

Valeriu Gheorghita trage un foarte serios semnal de alarma pentru romanii din toata tara chiar inainte ca valul 5 de infectari generate de Coronavirus sa inceapa, iar asta pentru ca noi date privind varianta Omicron arata ca ea ar fi de pana la 2.5 ori mai contagioasa decat cea Delta, din pacate.

Valeriu Gheorghita spune ca pentru a ne proteja impotriva acesteia nu trebuie sa ne schimbam extrem de mult stilul de viata, ci trebuie sa ramanem in continuare foarte vigilenti, iar daca nu ne-am vaccinat, ar trebui sa o facem pentru ca e singura cale de a evita formele grave, sau decesul.

“Cred ca nu trebuie sa fim ingrijorati, cred ca e nevoie sa fim, in schimb, precauti, si sa stim ceea ce avem de facut in aceasta situatie. De principiu, masurile generale de prevenire ale infectarii sunt similare cu ceea ce am vazut pana in acest moment: masca, igienizare, distantare, evitarea zonelor supraaglomerate, aerisirea spatiilor interioare, mai ales in aceasta perioada in care stam in spatii inchise si vaccinarea.

Vaccinarea ramane cea mai buna optiune prin care noi putem reduce riscul de a face o forma grava si de a ajunge la spital. Ceea ce stim despre varianta Omicron este ca are un numar de peste 30 de mutatii acumulate in genera responsabila de producerea proteinei spike.

Mai mult de jumatate din aceste mutatii sunt localizate in acea portiune din proteina spike de care se leaga anticorpii protectori, neutralizanti. O parte dintre aceste mutatii sunt cunoscute de la mutatiile Alpha, Delta, care sunt mutatii asociate cu scaparea imuna, reducerea activitatii neutralizante.

Mai sunt si mutatii noi, necunoscute pana in acest moment, al caror impact evident ca nu se poate spune la momentul actual, dar cred ca in urmatoarele saptamani vom afla aceste raspunsuri in urma studiilor de neutralizare de laborator.

Avem insa date noi, recente, care ne arata ca rata de transmitere a variantei Omicron este de cel putin 2.5 ori mai mare decat a variantei Delta, ca atare de ce poate sa se intample acest lucru, ei bine din 2 motive: este cel mai probabil mult mai contagioasa, si pentru ca ocoleste raspunsul imun. Ea poate sa dea infectii si la persoanele care au fost initial protejate ca urmare a trecerii prin boala, sau ca urmare a vaccinarii.”