Valeriu Gheorghita: Anunt de Ultima Ora pentru Valul 5, Varianta Omicron

Valeriu Gheorghita transmite un anunt de ultima ora pentru toti romanii in legatura cu valul 5 si varianta Omicron, care va sta la baza acestuia la inceputul anului 2022, el afirmand ca nu putem sa ne incredem in faptul ca formele de boala generate de catre aceasta varianta vor fi mai usoare.

Valeriu Gheorghita explica mai jos ca este greu de prevazut un asemenea trend, in special intr-o tara ca Romania in care exista mai putine persoane vaccinate decat in tarile din Vestul Europei, iar daca va uitati la Marea Britanie veti vedea ca rata mare de vaccinare nu protejeaza impotriva cresterii necontrolate a infectarilor.

“Este dificil de spus dacă coronavirusurile urmează același trend evolutiv. Acest lucru se întâmplă, în general, într-o epidemie sau într-o pandemie, pentru că, în general, oamenii capătă imunitate fie că trec prin infecție, fie că se vaccinează și, atunci, chiar dacă apar reinfecții în cazul celor care s-au recuperat după boală sau infecții la cei vaccinați, evident că impactul pe sănătate este mai redus.

În măsura în care acest virus, această variantă Omicron este mai puțin virulentă decât Delta o vom vedea. Repet, din punct de vedere al experților este mult prea devreme să spunem că într-adevăr este nesemnificativ impactul asupra fiecărei persoane infectate, pentru că în celelalte țări unde s-a extins în momentul de față răspândirea variantei Omicron majoritatea oamenilor sunt vaccinați sau trecuți prin boală.

Este greu de evaluat impactul. Într-o țară precum România, care are o rată mică de vaccinare, gândiți-vă la peste 80 de ani, undeva la 25-26%, este foarte greu de prevăzut impactul, dar nu cred că trebuie să facem aceste evaluări pe sănătatea noastră proprie și trebuie să ne protejăm, pentru că ceea ce omoară este boala, este COVID-19 și nu vaccinarea. Haideți să înțelegem acest lucru!

Desigur că prioritatea noastră rămâne să vaccinăm cu prima schemă în mod deosebit persoanele vulnerabile, dar, ţinând cont că avem persoane vulnerabile vaccinate este foarte bine să își completeze schema de vaccinare cu această doză de booster tocmai pentru o protecție optimă în fața variantei Omicron.