Valeriu Gheorghita: Ingrijorator Avertisment de Ultim Moment pentru Romani

Valeriu Gheorghita a vorbit in termeni extrem de seriosi si ingrijoratori pentru toti romanii cu privire la 2 probleme extrem de serioase cu care Romania se confrunta in momentul de fata inaintea valului 5, mai exact vaccinarea insuficienta a populatiei, dar si lipsa respectarii regulilor pentru a evita o infectare in aceasta perioada.

Valeriu Gheorghita spune ca este extrem de important sa ne protejam in fata noii variante Omicron prin toate metodele pe care le avem la dispozitie, mai ales ca aceasta pare sa se transmita mult mai usor decat cele precedente, prin aerosoli, iar asta ar putea face infectarea mult mai usoara decat pana in momentul de fata.

“Mesajul nostru este, evident, să nu plecăm de la ideea că nouă nu o să ni se întâmple, că o să scăpăm și de data aceasta și nu o să ne infectăm; la cât de contagioasă este această variantă din punctul nostru de vedere este puțin probabil ca cel puțin în zonele cu densitate populațională mare să fie persoane care să nu intre în contact cu acest virus.

Tocmai de aceea este importantă protecția în fața acestei variante Omicron, în sensul în care datoria noastră, și ceea ce este foarte important, este să limităm răspândirea, să întârziem răspândirea acestei infecții. Este evident că limitarea răspândirii se face prin respectarea măsurilor de prevenție, masca în mod deosebit, și evitarea zonelor supraaglomerate, aerisirea spațiilor închise – este foarte important acest lucru.

Atenționez, pentru că se pare că are transmitere și prin aerosoli. Și mai mult decât atât, ceea ce este important pentru protecția individuală, mai ales dacă avem factori de risc, vaccinarea, care rămâne principala metodă prin care noi putem să reducem riscul de a face o formă gravă.

Măsura în care vom avea mai repede un următor val de îmbolnăviri este, sigur, discutabilă, pentru că toate datele sunt în dinamică, dar în celelalte țări europene se constată, așa cum am spus, o accelerare a creșterii numărului de cazuri. Tocmai de aceea trebuie să fim foarte precauți.

Sunt măsuri care, practic, vor întârzia răspândirea acestei infecții, dar ne așteptăm, evident, la o creștere în perioada următoare a numărului de cazuri, așa încât apelul nostru este ca în această perioadă, sigur, să ne bucurăm de timpul liber, de vacanță, de cei dragi, dar să facem acest lucru respectând acele măsuri care ne asigură protecția noastră, dar și a celor dragi nouă.”