Valeriu Gheorghita: Masurile pentru Valul 5 si Riscul Urias in Romania

Valeriu Gheorghita vorbeste in mod oficial despre masurile care sunt obligatorii in Romania pentru valul 5, care este asteptat sa inceapa in Romania chiar in primele saptamani din 2022, iar asta pentruc a el sa nu fie unul atat de devastator pe cat se estimeaza acum.

Valeriu Gheorghita vorbeste despre estimarile facute de alte tari cu privire la numerele zilnice de cazuri noi de Coronavirus, si despre cresteri incredibil de mari ale numerelor de noi cazuri zilnice, astfel ca e nevoie de masuri si in Romania pentru a nu se ajunge in asemenea situatii prea curand.

“Dacă îmi daţi voie, aş completa legat de cât de accentuat poate să fie un val de îmbolnăviri generat de varianta Omicron, putem să spunem date din estimările experților din Norvegia sau Marea Britanie.

În Norvegia experții spun că fără introducerea unor măsuri cât se poate de clare și de ferme de limitare a transmiterii se poate ajunge la aproximativ 300.000 de cazuri de infectări pe zi, de la 1.000 cât există în momentul de față.

Iar în Marea Britanie, la fel, se așteaptă fără introducerea unor măsuri ferme de limitare a răspândirii la peste un milion de cazuri noi pe zi, de la circa 70-75.000 cât sunt în momentul de față. Deci, impactul pe transmitere este uriaș.

Nu știm măsura în care într-adevăr persoanele vulnerabile care nu sunt vaccinate sau care nu au istoric de trecere prin boală vor face sau nu forme ușoare de îmbolnăvire și nu cred că e bine să experimentăm pe noi acest lucru. Supraveghem îndeaproape tot ceea ce se întâmplă în celelalte țări europene, unde sunt deja raportări de cazuri.

Aţi văzut că în Marea Britanie este deja înregistrat un deces generat de varianta Omicron. Lucrurile, categoric, nu sunt simple, nu trebuie să le ignorăm și nu trebuie să ne confruntăm din nou cu un val de îmbolnăvire, pentru că varianta Omicron, repet, este cât se poate de transmisibilă și nu trebuie să ne jucăm cu aceste lucruri.”