Valeriu Gheorghita: Mesajul de Ultima Ora catre Milioane de Romani

Valeriu Gheorghita transmite un mesaj de ultima ora pentru milioane de romani din tara, dar si din strainatate, medicul militar atentionant pe toata lumea cu privire la problema foarte mare a variantei Omicron, care se raspandeste extrem de rapid in diverse zone din Europa, si nu numai.

Valeriu Gheorghita le spune tuturor romanilor sa fie extraordinar de vigilenti in fata acestei noi variante a virusului, iar asta pentru ca ea este extrem de contagioasa, poate infecta inclusiv persoanele vaccinate, sau vindecate, iar cele fara protectie au cel mai mare risc de a face formele grave.

“Varianta Omicron se pare ca nu se mai comporta diferit in ceea ce priveste inectia in functia de statusul persoanei respective, adica daca a fost vaccinata, sau trecuta prin boala, ca atare are o capacitate importanta de a genera un numar foarte mare de inectii, chiar daca agresivitatea speram sa nu fie mai crescuta, ci mai scazuta decat a variantei Delta.

Acest lucru nu este neaparat linistitor, pentru ca un numar de cel putin 2.5 ori mai mare de imbolnaviri, se asociaza in mod evident cu un numar mut mai mare de cazuri grave, pentru ca va afecta fara doar si poate si persoanele vulnerabile, persoanele varstnice, cu afectiuni cronice, care nu sunt protejate pentru ca fie nu au facut boala, fie nu au fost vaccinate.

In situatia actuala vorbim despre o varianta extrem de contagioasa care se raspandeste extrem de usor, iar persoanele care sunt neprotejate vor avea un risc de a face o forma grava in cazul in care au acei factori de risc, deci este foarte important sa luam in calcul vaccinarea ca masura importantade reducere a riscului de a face o forma grava.

Ce am observat pana la acest moment este ca toate  formele de boala date de varianta Omicron sunt forme usoare, sau asimptomatice, si au aparut la persoane vaccinate, majoratea, cel putin cazurile din Europa care au istoric de calatorie in Africa de Sud, sau persoanele care trecusera prin infectie anterior.

Fata de varianta Delta nu este mai virulenta, Ne asteptam si asteptam sa fie mai putin virulenta. Ne ingrijoreaza ca este mai transmisibila, si avem date care confirma ca ocoleste raspunsul imun, si din aceste considerente CEDC estimeaza ca in urmatoarele luni aceasta varianta va deveni dominanta in Europa.”