Ministrul MAI: Anuntul de Ultima Ora, Cand Incepe Valul 5 in Romania

Ministrul MAI Anuntul Ultima Ora Cand Incepe Valul 5 Romania

Ministrul MAI, Lucia Bode, a dezvaluit astazi in cadrul unei conferinte de presa cu prefectii din tara, si alte persoane din structurile teritoriale ale MAI, cand va incepe valul 5 al Coronavirus in Romania, iar conform oficialului, in doar 3 saptamani ar trebui sa vedem primele cresteri ale cazurilor in Romania.

Ministrul MAI nu ne spune ceva diferit fata de ceea ce am vazut oricum pana in momentul de fata de la autoritati in ceea ce priveste felul in care va evolua pandemia in Romania, asa ca e bine sa fiti pregatiti in ianuarie sa vedem noi restrictii impuse in Romania din cauza pandemiei.

“Ne aflam intr-o perioada de acalmie, dar aceste masuri sunt necesare pentru a raspunde eficient in fata urmatorului val pandemic, care din estimarile specialistilor va avea un impact mai mare comparativ cu valul 4. Conform tuturor estimarilor specialistilor, valul 5 va veni in maxim 3 saptamani in Romania.

Se impune sa aveti in vedere inclusiv prevenirea producerii de aglomerari in spatiu public, avand in vedere specificul manifestarilor cetatenilor de a petrece in grupuri mari in perioada sarbatorilor de iarna, si mai ales in naoptea dintre ani.

O atentie deosebita trebuie acordata statiunilor montane, totdata trebuie sa aveti in vedere manifestarile publice circumscrise dreptului la libera exprimare. Trebuie sa va asigurati ca acestea se desfasoara pasnic, si civilizat, in acord cu prevederile legale in vitoare in Romania.

Este vitala adaptarea dispozitivelor pentru asigurarea unei reactii imediate. Acordarea unei atentii sporite intregului ansamblu de masuri pentru prevenirea, pentru limitarea raspandirii Coronavirus, cu accent pe continuarea demersurilor privind respectarea de catre cetateni a normelor de protectie sanitara, accent pe evenimentele private.

Prefectii au un rol foarte bine definit in ceea ce coordonarea activitatilor si interventiilor legate de combarea pandemiei COVID-19 la nivelul Comitetelor Judete pentru Situatii de Urgenta, aflate conform prevederilor legale sub coordonarea Departamentului pentru Situatii de Urgenta.

Cei 2 ani de pandemie ne-au aratat ca actuala arhitectura institutionala functioneaza intr-o maniera integrata si coordonata la nivel national, ar rezultatele au fost pozitive, aspect remarcat ca atare de catre delegatiile straine cu care am interactionat.

Participarea si colaborarea tuturor structurilor cu responsabilitati in domeniul medical, a situatiilor de urgenta, a serviciilor de ordine publica, este foarte importanta in aceasta perioada, de aceea va solicit foarte ferm sa intariti structurile de coordonare, si sa colaborati mai strans cu DSP-urile pentru implementarea foarte urgenta a masurilor transmie de catre MAI.”