Valeriu Gheorghita: Anuntul de Ultim Moment pentru Milioane de Romani

Valeriu Gheorghita Anuntul Ultim Moment Milioane Romani

Valeriu Gheorghita transmite un mesaj extrem de important si serios pentru romanii din toata tara, medicul militar care conduce campania de imunizare in Romania spunandu-le oamenilor sa se gandeasca foarte serios la vaccinarea copiilor ca solutie pentru protejarea lor in valul 5.

Valeriu Gheorghita vine cu aceasta recomandare pentru ca este nevoie de protejarea copiilor care au boli cronice, si nu numai, vaccinurile putandu-i ajuta sa depaseasca mai usor o posibila infectare, iar parintilor li se recomanda sa faca acest pas, dar informat.

“As vrea sa prezint cateva aspecte din perspectiva campaniei de vaccinare, si inca de la inceput trebuie mentionat faptul ca cei tineri, copiii in general, au un risc foarte mic de a face o forma severa de boala, o forma grava de imbolnavire.

Din punct de vedere al ponderii cazurilor de persoane internate din cauza imbolnavirii cu COVID-19, de pilda in Romania la grupa de varsta 5 – 11 ani aproximativ 1.5% din totalul cazurilor de COVID-19 au fost raportate la aceasta grupa de varsta. La grupa de varsta 10 – 14 ani circa 3% din cazurile totale sun raportate la aceasta grupa de varsta.

Sigur ca in valul 4 am observat paralel cu cresterea numarului de cazuri la toate grupele de varsta si o crestere ceva mai mare, din punct de vedere procentual, a cazurilor la tineri ca urmare a faptului ca varianta Delta se raspandea mult mai usor in colectivitati, si ca urmare a faptului ca rata de vaccinare la grupele de varsta mai mici era redusa.

Trebuie subliniat inca de la inceput ca vaccinarea acestei grupe de varsta, vaccinarea copiilor, impotriva COVID-19 nu reprezinta un substitut pentru vaccinarea populatiei adulte, sau vulnerabile, dar este un pas inainte ca la un an de la autorizarea primului vaccin avem iar posibilitatea de a dispune de un vaccin eficace si sigur pentru grupa de varsta 5 – 11.

Indicatia, fara doar si poate, de vaccinare se adreseaza copiilor care au afectiuni cronice, iar asta pentru ca datele din viata reala ne arata ca prezenta unor afectiuni cronice la aceasta categorie de varsta creste riscul de spitalizare de 12 ori, sau riscul de internare la ATI de circa 19 ori.”