Ministrul Educatiei: Hotararile de Ultima Ora din Scoli pentru Toti Elevii

Ministrul Educatiei a vorbit in mod oficial despre o serie de hotarari de ultima ora care au fost adoptate de catre guvern si care vor avea impact pentru toate scolile din Romania si milioane de elevi, ele vizand noi finantari pentru a scadea riscul de abandon scolar.

Ministrul Educatiei explica mai jos o parte din felul in care va fi dus la indeplinire obiectivul Guvernului de a reduce abandonul scolar in Romania, sume importante de bani urmand a fi directionate catre scoli pentru indeplinirea acestui scop in urmatorii ani.

“Este vorba de finanțarea activităților remediale, este vorba de finanțarea unor activități extracurriculare. Spre exemplu, copiii din aceste școli pot participa la tabere, pot participa la tot felul de evenimente care vor fi eligibile din acest proiect. Este vorba de achiziția de echipament sportiv, echipament IT și chiar de, nu știu, elemente vestimentare, deci am spus că este posibil un sprijin material direct, în beneficiul elevilor și al familiilor acestora. De asemenea, este vorba de finanțarea activităților de mediere școlară.

Toate aceste activități vor fi eligibile în limita acestei sume de 200.000 de euro. Este o sumă generoasă, având în vedere că numărul mediu de elevi din aceste școli este de 100 – 128 de elevi per școală. În plus, este vorba de finanțarea separată, peste limita de 200.000 de euro, a formării cadrelor didactice, pentru a şti să intervină în aceste situații care presupun un risc ridicat de abandon școlar.

Tot în această seară am trimis la Monitorul Oficial ordinul de ministru pentru implementarea MATE, mecanismul de avertizare timpurie în educație. Ambele documente, hotărârea de guvern și ordinul de ministru vor fi publicate în Monitorul Oficial, de astăzi.

Am trimis, de asemenea, și lista celor 3.235 de școli identificate ca fiind eligibile, în sensul în care, din păcate, au cel mai mare risc de abandon școlar. Din aceste 3.235 de școli care vor fi publicate astăzi în Monitorul Oficial, la începutul anului 2022, vom selecta cel puțin 2.500 de școli care se află în risc de abandon școlar cu gradul cel mai ridicat.

Până în luna martie, minim 750 de școli din aceste 2.500 de școli care vor fi identificate pentru finanțare, vor trebui să primească deja finanțare și programul să fie demarat.”