Ministrul Educatiei: Noile Decizii Oficiale cu Impact in Toate Scolile Romaniei

Ministrul Educatiei a prezentat o serie de noi si foarte importante decizii oficiale pe care ministerul pe care il conduce le-a luat, iar milioane de elevi din toate scolile din Romania vor resimti efectele lor, scopul fiind de a se reduce abandonul scolar pana la o valoare cat mai redusa pentru Romania.

Ministrul Educatiei a anuntat aceste decizii oficiale pentru ca ele trebuiau luate ca parte a angajamentelor Romaniei in cadrul PNRR, astfel ca vorbim despre mai multe sume de bani care vor fi acordate scolilor pentru ca elevii sa aiba parte de un act educational de cat mai buna calitate in toate scolile.

“Da, cred că nici unul dintre obiectivele din PNRR nu se pot realiza în absența educației. Hotărârea de guvern adoptată astăzi este extrem de importantă pentru că vizează un obiectiv major al proiectului “România educată” – reducerea abandonului școlar.

În condițiile în care România și-a propus pentru anul 2020 atingerea unui prag maxim de 11,3% abandon școlar, prag pe care, din păcate, nu l-a atins, pentru că rata de părăsire a școlii, în anul 2020, a fost de 15,6%, reducerea abandonului școlar este un element esențial, cu atât mai mult cu cât, urmare a crizei sanitare.

Acest fenomen de abandon școlar înregistrează tendințe de creștere, în loc să înregistreze, așa cum ne-am asumat, scăderi ale cifrelor care și așa sunt foarte mari și ne poziționează pe ultimele locuri din Europa, din această perspectivă. Din acest motiv, hotărârea de guvern de astăzi este extrem de importantă. Ea va beneficia de o finanțare de 543 de milioane de euro.

Este o componentă nerambursabilă din PNRR. El va trebui să fie implementat cât mai rapid posibil, acest program național de reducere a abandonului școlar. În acest sens, din perspectivă formală, este îndeplinit jalonul cu numărul 462, componenta 15, componenta educație, Reforma 3, este vorba de reforma școlilor pentru reducerea abandonului școlar, Investiția 4.

Ţinta de reducere a abandonului școlar pentru anul 2030 este de 9%. Este o țintă dificil de atins, dar prin buna funcționare a acestui Program național pentru reducerea abandonului școlar, ea este posibilă. Este, însă, foarte dificil, pentru că, încă o dată, măsurile trebuie să fie integrate și țin, în ultimă instanță, de nivelul de dezvoltare a României.”