Ministrul Energiei: Mesajul de Ultim Moment privind Preturile la Gaze Naturale si Energie

Ministrul Energiei a transmite un mesaj de ultim moment in legatura cu preturile la energie electrica si gaze naturale, o problema care a pus presiune pe foarte multi romani, insa oficialul din Guvern este de parere ca se va tempera cresterea preturilor in urmatoarele luni.

Ministrul Energiei spune ca pe masura ce va veni vara, pretul la gaze naturale se va tempera deoarece va scadea consumul, dar si ca pretul la energie electrica ar mai putea scadea, insa niciodata la nivelul anilor trecuti, deci este imposibil de ajuns la acel nivel din nou in Romania.

“Tocmai de aceea facem aceasta evaluare in cursul lunii ianuarie, sa vedem si tendintele cursului de preturi, tocmai de aceea estimez ca din aprilie incolo o temperare a pretului gazului natural, o scadere a pretului la gaz natural, ceea ce in mod evident va aduce si o temperare a pretului la energie electrica.

Ne uitam ca vine primavara, vine vara, deci va urma o scadere a consumului de energie electrica, nu va mai fi o asa mare presiune pe pret, deci probabil ca acest lucru, si am tot spus-o, cresterea, sa zicem exponentiala, a pretului la gaz natural s-a datorat clar a jocului geopolitic al Rusiei.

E complicat sa joci intr-o perioada cand nu ai cerere. Cand suntem in lunile iunie, iulie, august, consumul este scazut foarte mult, deci ne asteptam ca preturile sa scada, ne uitam si pe prognoze, deci e de asteptat sa se tempereze aceasta crestere.

Nu ne astepta la o scadere a pretului la energie electrica la nivelul anului trecut, asa ceva este clar ca nu se mai poate, pretul certificatului de CO2 a crescut foarte mult, doar certificatul CO2 costand 80 euro/MW, dar vom vedea ce masuri vom lua in continuare si pentru toamna urmatoare, si pentru iarna urmatoare, gandind noi pachete de masuri in asa fel incat sa nu ne prinda nepregatiti pentru perioada urmatoare.

Ei au votat alaturi de noi, USR si UDMR atat legea consumatorului vulnerabil, cat si legea plafonarii si compensarii, a fost aproape unanimitate in plen, iar eu am stat ore in sir inainte de ocmisii, in timpul comisiilor, discutand cu colegii de la toate partidele politice, au depus amendamente, le-am agreat/ Impreuna am facut legile, si impreuna le vom modifica.”