Ministrul Sanatatii: Hotararile de Ultima Ora pentru Romania in Valul 5

Ministrul Sanatatii a dezvaluit o serie de hotarari de ultima ora care vizeaza mai multe masuri luate in Romania in plin val 5 de infectari generate de catre varianta Omicron a Coronavirus, totul fiind gandit pentru protejarea romanilor si reducerea numarului de cazuri grave.

Ministrul Sanatatii vorbeste mai jos despre antiviralele inovative care vor ajunge in Romania in perioada imediat urmatoare, dar si despre cresterea capacitatii de spitalizare pentru tratarea cazurilor care au nevoie de asemenea tratament de specialitate in valul 5.

“Un lucru la fel de important este legat de furnizarea medicației antivirale innovative. Ieri, Comisia de boli infecțioase, după multiple întâlniri, a definitivat o estimare a necesarului de medicație antivirală. Astăzi, deja emitem autorizațiile pentru nevoi speciale pentru cele două medicamente inovative care se află la dispoziție.

De ele vor beneficia pacienții aflați la risc, cu comorbidități, care, în cazul infecției, vor primi aceste antivirale încă din primele zile de boală. Sigur, ele nu sunt necesare pentru toate persoanele infectate, pentru că, așa cum spuneam și cu altă ocazie.

Medicația antivirală trebuie utilizată cu prudență și numai după un anumit algoritm de investigații, care se adresează pacienților care îl pot primi, pentru că medicația antivirală este o medicație cu un grad de toxicitate destul de important și, atunci, trebuie pacientul evaluat înainte, astfel încât să poată să i se administreze acest tip de medicație.

Nu în ultimul rând, am discutat legat de capacitatea de spitalizare la nivelul spitalelor din întreaga țară și legat de acea structură de coordonare la nivel județean, care să poată să ducă la îndrumarea pacienților cu alte patologii sau infectați COVID către spitalele din fiecare județ sau din județele învecinate, astfel încât să nu mai revenim la situația în care am fost anul trecut, de exemplu, sau acum doi ani, când pacienți cu boli cronice au avut un acces limitat la servicii medicale.

Toate aceste măsuri pe care le luăm în momentul de față, o să aflați de la domnul secretar de stat Raed Arafat, Hotărârea Comitetului Național pentru Situații de Urgență, câteva dintre prevederi, toate aceste măsuri sunt luate în scopul menținerii cât mai îndelungate, dacă vreți, a funcționării societății noastre, a funcționării economiei României.”