Valeriu Gheorghita: Declaratia de Ultima Ora cu Situatia Grava, Restrictiile Valului 5

Valeriu Gheorghita a vorbit intr-o noua declaratie despre situatia grava in care se afla Romania in momentul de fata in timp ce valul 5 de infectari deja a debutat in tara noastra, iar asta explica si restrictiile noi care sunt impuse pentru romani incepand chiar din cursul acestor zile.

Valeriu Gheorghita spune ca in Romania rata de vaccinare in randul populatiei eligibile este 47%, daca vorbim despre vaccinare cu o singura doza, si de 41.3% la nivelul intregii populatii a Romaniei, ea fiind cu mult sub necesarul pentru a trece prin valul 5 fara foarte multe infectari, deci de aceea e nevoie de restrictii mai dure.

“Până la acest moment, rata de vaccinare din populația adultă cu cel puțin o doză este de 49,4%. Practic, ne apropiem de jumărtate din populația adultă vaccinată cu cel puțin o doză.

Din populația eligibilă de peste 12 ani, și trebuie să ținem cont de faptul că ne referim la populație rezidentă, rata de vaccinare în momentul acesta este de 47%, iar din populația totală a României de 19,3 milioane de locuitori, cât declară Institutul Național de Statistică, este de 41,3% rata de vaccinare, repet, cu cel puțin o doză.

Dacă ne uităm la grupele de vârstă, cea mai mare rată de vaccinare, adică însemnând peste 52%, este la persoanele cu vârsta cuprinsă între 40 până la 70 de ani. Este foarte important de precizat că rata de vaccinare la persoanele de peste 80 de ani este încă insuficientă, este estimată la circa 26%.

Or, dacă ne uităm la analiza deceselor în această pandemie, în România, peste 85% dintre persoanele decedate aveau vârsta de peste 60 de ani. Vârsta medie a celor care au decedat, din păcate, era o vârstă de 71 de ani, iar aici aș vrea să atrag atenția că persoanele vulnerabile, persoanele cu afecțiuni cronice sau persoanele vârstnice au nevoie cât mai rapid să fie protejate prin vaccinare, pentru că, în felul acesta, se reduce riscul de formă gravă de îmbolnăvire.

În ceea ce privește administrarea dozei de booster, doza de rapel, până la data de 4 ianuarie au fost administrate peste 2.046.000 de doze, ceea ce înseamnă că s-au vaccinat cu doza de booster circa 45% din cei eligibili. Ce înseamnă acest lucru? Cei care au mai mult de șase luni de la schema inițială de vaccinare, care la 4 iulie erau 4,5 milioane de persoane.”