Cat Costa un Big Mac de la McDonald’s in Diverse Tari de pe Glob

Cat Costa Big Mac McDonald's Diverse Tari Glob

Big Mac este unul dintre cei mai popular hamburgeri din lume, iar pretul sau este un indicator care este folosit de unii analisti pentru a calcula puterea de cumparare a oamenilor din diverse tari de pe glob. Acest indice, numit Big Max Index, a fost inventat de The Economist, una dintre cele mai prestigioase reviste economice din lume, care l-a gandit ca o modalitate originala de masurare a puterii de cumpare  a cetatenilor unei tari.

In 2008, la 40 de ani de la inceperea vanzarii Big Mac, burgerul oferit de McDonald’s la nivel national, franciza a anuntat ca vinde mai mult de jumaate de miliard de Big Mac-uri in fiecare an.

In Spania, de exemplu, Big Mac a avut un pret mediu de 4.12 euro in 2020. Cel mai scump este in Liban, unde preturile au crescut vertiginos din cauza inflatiei, astfel ca pentru a consuma un Big Mac trebuie sa platesti nu mai putin de 19.34 euro. 

Pe locul doi ar fi Olanda, cu un pret de 9.62 euro pentru un Big Mac, pret mult mai accesibil decat in tara libaneza, dar de peste doua ori mai mare decat in Spania. Olanda are cel mai scump Big Mac din Uniunea Europeana, olandezii fiind totusi obisnuiti cu preturile mari la restaurantele din cam toata tara.

Podiumul  este completat de Venezuela cu 7.95 euro pentru un Big Mac, insa nici in Elvetia nu este chiar atat de ieftin, acolo costand 6.95 euro, iar in Luxemburg 6.43 euro.La polul opus sunt Rusia, unde Big Mac-ul este cel mai ieftin din lume, costand doar 1.71 euro, insa si Turcia, cu un pret de 1.8 euro, Kazahstan cu un pret de 1.86 euro, sau Belarus si India cu un pret de 1.9 euro per Big Mac.

McDonald’s are peste 36.000 unitati in 100 de tari diferite, desi preturile variaza in functie de locatie. McDonald’s, unul din cele mai renumite lanturi de fast-food din lume, deserveste peste 60 milioane de clienti pe zi, fiind  una dintre marcile care se caracterizeaza prin faptul ca are cele mai ieftine si mai accesibile preturi pentru consumator.

Editor M.E.D.