Valeriu Gheorghita: Anuntul Oficial privind Problema Valului 5 si Masurile Luate

Valeriu Gheorghita a transmis un anunt oficial pentru romanii din toata tara, iar asta pentru ca vorbim despre informatii care care ar trebui sa fie cunoscute de catre toata lumea, el afirmand ca nu a fost luata vreo decizie pentru a se inchide centre de vaccinare in tara.

Valeriu Gheorghita vorbeste despre faptul ca un trust de presa prezinta o problema falsa a inchiderii unor centre de vaccinare, fiind luata doar masura suspendarii temporare a activitatii celor in care nu mergeau oameni, deci informatia nu este una prezentata in mod realist.

“Am văzut la televizor, la un anumit trust media se induce ideea că în plin val 5 se închid centre de vaccinare. S-a sistat temporar activitatea unor centre de vaccinare care nu aveau deloc adresabilitate, însă, repet, în momentul de față capacitatea de vaccinare este de peste 100.000 de persoane pe zi, în condițiile în care vaccinăm circa 21.000-24.000 de persoane.

Așa cum s-a întâmplat în octombrie, în momentul în care adresabilitatea va crește, noi putem să revenim cât se poate de repede la o capacitate de vaccinare crescută, încât să asigurăm accesul tuturor persoanelor care își doresc să se vaccineze. Dar în momentul de față nu avem o problemă cu accesibilitatea la vaccinare.

Deci aici aș vrea să clarificăm aceste lucruri, pentru că sunt mesaje care nu fac decât să inducă ideea că autoritățile nu se preocupă de gestionarea valului 5. În ceea ce privește acoperirea vaccinală la nivel de județe, pot să vă spun că toate județele, în momentul de față, au o rată de vaccinare de peste 30% din populația rezidentă, de peste 12 ani.

Municipiul București este la 66,5% rată de vaccinare, sunt alte șase județe care au rata de vaccinare între 50% și 60% și aș enumera Cluj, Constanța, Sibiu, Ilfov, Tulcea și Brașov. Sunt 25 de județe care au rată de vaccinare între 40 și 50 la sută și restul sunt județe care au rată de vaccinare între 30 și 40 la sută.

La acest moment, până pe 12 ianuarie România a recepționat un total de 28.829.000 de doze de vaccin din toate cele patru tipuri de vaccinuri. Au fost administrate peste 16.125.000 de doze. Avem la acest moment un stoc de circa 4,6 milioane de doze pe cele patru tipuri de vaccinuri diferite. Așa cum am anunțat, pe 24, respectiv 25 ianuarie vom primi în două tranșe diferite un total de 114.000 de doze pediatrice. Cam acestea sunt datele pe care eu am vrut să le menționăm.