Raed Arafat: Anunt privind Restrictiile Valului 5 in Romania

Raed Arafat a anuntat acum 2 saptamani ca saptamana urmatoare ar urma sa fie reevaluate masurile de restrictie care au fost impuse chiar la inceputul valului 5 in Romania, iar acum spune ca autoritatile din Romania nu ar dori sa extinda masurile de restrictie care au fost impuse atunci.

Raed Arafat spune ca autoritatile monitorizeaza situatia, in continuare si ca vor impune alte masuri de restrictie doar in situatia in care va exista cu adevarat nevoia sa se intample acest lucru, dar deocamdata nu se impune vreo schimbare din acest punct de vedere pentru Romania.

“La acest moment nu există noi măsuri de luat, dar nu există… De exemplu, era la un moment propunerea ca să fie echivalată partea de cultură cu partea de restaurante, în sensul în care să fie cultura dusă și acolo la capacitate de 50% până la 3 la mie. Când am zis să vedem, să reevaluăm, așteptam să vedem cum evoluează situația.

Acum nici nu mai are rost să o facem, pentru că deja am trecut de 3 la mie și scade capacitatea din restaurante obligatoriu la 30%, deci egal cu cinematografele, cu teatrele, cu totul. Deci, acum suntem la această cifră. Întotdeauna există evaluare continuă pe care o fac și colegii de la Ministerul Sănătății, o face toată lumea. Dacă vedem că trebuie ceva adaptat, va fi propus, bineînțeles, CNSU și vom vedea dacă se iau decizii suplimentare.

La acest moment ce pot să spun, noi atât recomandăm și sperăm și solicităm respectarea măsurilor care sunt acum, mai ales măsura cu masca, dar şi măsurile de acces, de spații, de distanțe, de alocare a metrilor pătrați per persoană. Toate aceste măsuri sunt adoptate tocmai ca să reducem posibilitatea de răspândire, mai ales a unei variante care este extrem de agresivă și se răspândește foarte repede, din ce vedeți ca şi cifre.

Aşa că, dacă vrem ca, și asta am mai zis-o și o zic și acum, activitatea economică să continue, să ne bucurăm măcar de aceste lucruri pe care putem să le facem încă într-o capacitate mai mică şi nu sunt restricţionate total, dacă vrem ca aceste lucruri să continue, va trebui să respectăm regulile foarte, foarte strict, regulile minime. Eu consider că sunt reguli totuși de bun simț care acum sunt implementate în România.”