Ministrul Educatiei: Decizia Masurilor de Ultima Ora pentru Toate Scolile si Elevii

Ministrul Educatiei Decizia Masurilor Ultima Ora Toate Scolile Elevii

Ministrul Educatiei vorbeste in mod oficial pentru romanii din toata tara despre motivele din spatele unor decizii extrem de importante privind masurile luate pentru milioane de elevi, si toate scolile, el vorbim despre performantele elevilor si bursele acordate copiilor.

Ministrul Educatiei vorbeste despre faptul ca in timpul pandemiei a crescut extrem de mult numarul elevilor cu note mari, totul din cauza scolii online si a sistemului de evaluare, insa separat de asta vorbeste si despre greseala in alegerea burselor de catre elevi.

“Dupa primul lockdown s-a facut eforturi, am vazut examenele nationale de anul trecut, au avut rezultate rezonabile, chiar bune, pentru perioada pe care au traversat-o elevii. Multi dintre ei au facut eforturi mari in paralel cu cele facute in scoala pentru a avea aceste rezultate, si avem emotii cu privire la rezultatele examenelor nationale din 2022.

Daca ne luam dupa note, totul este minunat. Este suspect de minunat pentru ca oricat ne-am dori noi, in Romania nu putem sa spunem ca avem 53% dintre elevii Romaniei care sunt genii, sunt elevi de top, 53%. Fie si nu mai pentru faptul ca in anul 2020, care a fost mai putin de criza sanitara, numarul celor care erau incadrati la categoria de top era de 123.000.

In anul imediat urmator, cand am intrat puternic in online, am crescut de la 123.000 la 754.000, deci rezultatele sunt deformate. Daca ne-am luam dupa rezultate, am depasit si SUA, Marea Britanie, Germania, Franta, toate la un loc. O expresia mai putin academica este ca “ne furam singuri caciula”.

Incerc sa gasesc explicatia, de ce ai vrea sa pastrezi o bursa de merit care anul trecut a fost 100 de LEI, si nu vrei sa aplici pentru o bursa de studiu, care este 150 de LEI, doar asa pentru ca se numeste bursa de merit ? 347.000 de elevi au depasit pragul de 9.50 la media anuala, asta in timp ce in 2020 doar 123.000 de elevi aveau media de pste 8.50.

Numarul de elevi care iau burse de merit este de aproape 3 ori mai mare decat in 2020. Pe 17 ianuarie incepe semestrul doi, in primele 10 zile pot fi depuse solicitari de bursa de studiu, 100 LEI, acei elevi care nu au mai primit bursa de merit de 100 de LEI. As vrea sa intelegem ca sunt 6 tipuri de burse, nu trebuie sa se inghesuie toti pe bursa de merit.”