Ministrul Sanatatii: Vestile Bune pentru Milioane de Romani in Valul 5

Ministrul Sanatatii transmite o serie de vesti foarte bune pentru romanii din toata tara in plin val 5 de infectari generate de catre Coronavirus, iar asta pentru ca in baza datelor dezvaluite, numarul de internari in cazul persoanelor infectate ramane in continuare foarte redus, doar 2% – 3% din total.

Ministrul Sanatatii spune deasemenea ca si in cazul mortalitatii este vorba despre o scadere semnificativa in valul 5 generat de catre tulpina Omicron, ceea ce reprezinta o schimbare majora fata de tomna si varianta Delta, care nu mai este dominanta.

“Din punct vedere al situației epidemiologice, în ciuda numărului mare de cazuri noi înregistrate, proporția de cazuri internate care – sau o să spunem proporția de cazuri internate într-o zi anume – este în continuare redusă, 2-3% zilnic, creștere zilnică, fără probleme poate fi preluată de sistemul de sănătate.

Am văzut în spaţiul public diverse afirmații legate de creșterea geometrică a numărului de copii infectați. Sunt informații neadevărate. I-am pus la dispoziție domnule ministru Cîmpeanu toate cifrele oficiale, care arată și tendința, nu numai cifra dintr-o anumită zi.

Ieri erau 11 copii internați la Secția de Terapie Intensivă, cu 10 mai puținu decât în ziua precedentă, reprezentând circa 2% din totalul copiilor internați, iar numărul de copii afectați și care erau internați în spital era de 338. În mod evident, ne preocupă funcționarea sistemului de sănătate, asigurarea asistenței medicale.

Cred că această abordare legată de facilitarea testării va duce la controlul pandemiei, pentru că un caz diagnosticat și izolat, automat nu va mai transmite boala și cred că ăsta este un mare câștig, pe de o parte. Pe de altă parte, o persoană care este diagnosticată de la începutul bolii poate să beneficieze, așa cum trebuie, de asistență de sănătate din timp și nu ajunge în stadii tardive ale bolii, greu controlabile, care au dus, ați văzut, la o mortalitate foarte mare.

Din punct de vedere al mortalității, în acest moment, față de situația similară din luna octombrie, mortalitatea este de circa 8-10 ori mai mică decât în luna octombrie. În ceea ce priveşte medicația antivirală inovativă, sper să putem să semnăm primul contract cu MSD chiar în aceste zile și până spre sfârșitul lunii, așa cum am promis, primele cantități de antivirale inovative să se găsească atât la nivelul spitalelor, cât și la nivelul centrelor ambulatorii de evaluare a pacienților, unde pot primi și tratamentul gratuit.”