Valeriu Gheorghita: Atentionarea Ingrijoratoare de Ultima Ora pentru Toti Romanii

Valeriu Gheorghita Atentionarea Ingrijoratoare Ultima Ora Toti Romanii

Valeriu Gheorghita le vorbeste milioanelor de romani din toata tara, si nu numai, despre o atentionare foarte ingrijoratoare care ar trebui sa fie in atentia tuturor, iar asta pentru ca ea aduce in discutie problemele aduse de varianta Omicron care sunt ignorate de multa lume.

Valeriu Gheorghita spune ca varianta Omicron ramane in continuare foarte periculoasa pentru ca este foarte transmisibila, iar pentru Romania situatia poate deveni critica extrem de rapid din cauza numarului foarte mic de persoane vaccinate pana in momentul de fata.

“As avea cateva semne de intrebare legat de pozitia expertilor, si de analizele facute. Noi nu mai putem sa vedem in momentul de fata cum se comporta, care este agresivitatea unei variante virale in istoria ei naturala, pentru ca deja tarile unde se raporteaza, si unde s-au facut aceste analize de virulenta, sunt rate cu tari foarte crescute de vaccinare, mai ales la varstnici si oameni cu boli cronice.

Un om care are deja un anumit grad de protectie, cand face o infectie cu varianta aceasta Omicron, evident ca eu nu pot sa analizez masura in care in mod mod natural se comporta ca agresivitate aceasta variata. Aici datele sunt inca preliminare si nu pot sa fie comparate datele de outcount, din tarile cu rate mari de vaccinare, in tarile ca Romania, unde rata de vaccinare e redusa.

Daca ne uitam, majoritatea cazurilor sunt raportate in marile orase, unde sunt aglomerari urbane, unde exista o densitate populationala crescuta, ceea ce inseamna ca, daca ne uitam la raportarile zilnice, sunt in fiecare zi peste 1000 de persoane cu reinfectie, sau din datele INSP, 45% dintre cei raportati infectati, au si istoric de vaccinare.

Nivelul ridicat de protectie al celor vaccinati, sau vindecati, reduce numarul spitalizarilor, dar transmisibilitatea foarte mare si generarea de cazuri foarte multe ca numar este, probabil, ca acest trend se va mentine in aceasta perioada, pentru ca daca ne uitam la rata baza de reproducere, ea e in crestere.

Rata de reproducere ajunge la 2, ceea ce inseamna ca o persoana infectata genereaza alte 2 cazuri la randul ei la un interval scurt de timp, de 2 – 3 zile, ceea ce inseamna ca timpul de dublare al cazurilor este scurt, si vom avea probabil un numar tot mai mare de cazuri.”