Ministrul Educatiei: Masura de Ultima Ora si Cand se Aplica in Scolile Romaniei

Ministrul Educatiei Masura Ultima Ora Aplica Scolile Romaniei

Ministrul Educatiei vorbeste despre o extrem de importanta masura care se va aplica in scolile din toata Romania cu impact major pentru elevi, iata cand poate fi ea aplicata, dar si tot ceea ce inseamna asta, scopul fiind de a reduce raspandirea Coronavirus in localitatile sever afectate.

Ministrul Educatiei vorbeste despre noua masura de a impune scoala online in judetele in care rata de ocupare a paturilor ATI dintr-un anumit judet depaseste 75%, acesta fiind pragul critic pana la care scolile pot ramane deschise, indiferent de riscuri.

“E greu de raspuns, poate dintr-o anumita perspectiva, dintr-o singura perspectiva poate fi privit si asa cum spuneti dumneavoastra, insa atata vreme cat noua varianta a virusului SARS-CoV-2, Omicron, afecteaza foarte mult si persoanele vaccinate, si persoanele nevaccinate, atat timp cat vaccinarea pe care o sustin, nu poate fi o parte o solutiei.

Doi, atata vreme cat vederem, din fericire, efectele acestui Omicron sunt cu 70% – 80% mai putin grave, mai ales daca esti vaccinat, ai o protectie suplimentara, iar daca nu ai comorbititati cred ca deja poti sa stai mai linistit. Este vorba despre gestiune a riscului, este vorba despre a evita acele cazuri grave, pentru ca nu putem sa evitam multiplicare virusului, dar trebuie sa evitam agravarea din perspectiva medicala.

Atunci cand atingi un prag de ocupare de 75% din numarul total de paturi dedicate pacientilor COVID intr-un judet, inseamna ca in acel judet ai o presiune pe spitale, si scade sansa de a mai trata cazurile care ar putea deveni grave. Intr-o asemenea situatie ministerul condus de Alexandru Rafila a facut o propunere, am discutat-o, si am inteles ca intr-o astfel de situatie trebuie platit un pret.

Desi sunt inamicul ideii ca tot pretul trebuie sa se inchida pe scoala si pe copii, am acceptat ca este rational sa se faca un efort prin trecerea in online a scolilor pana gradul de ocupare a paturilor scade sub 75% pentru a diminua viteza de transmitere a acestui virus, pentru a diminua presiunea pe spitale.

Este o ineptie (n. red. ca parintii sa aleaga cand se inchide scoala), in scoala profesorul este cel care trebuie sa hotarasca. Oricat de mult s-ar schimba societatea, profesii precum cea de dascal si medic nu vor disparea, insa ceea ce poate sta in spatele lor se poate schimba, este discutabil.” a declarat oficialul guvernamental.