Raed Arafat: Cresteri Rapide ale Infectarilor Asteptate in Valul 5

Raed Arafat ne anunta ca e foarte posibil sa mai vedem cresteri sustinute ale numarului de cazuri noi de COVID-19 in Romania in urmatoarea perioada, chiar si cu unele surprize in ceea ce priveste diferentele intre cifrele zilnice ale infectarilor.

Raed Arafat vine cu aceste atentionari intr-o perioada in care varianta Omicron genereaza atat de multe probleme pentru toata lumea, din pacate, asa ca ramane sa vedem ce se va intampla.

“A fost o creștere în următoarele două zile, da, dar nu era o dublare a cazurilor. Adică dublarea a fost, într-adevăr, de la 8 la 16.000; acum avem creștere de 1.000, de câteva sute de cazuri, în cele două zile care au urmat. Asta arată că avem infectări din ce în ce mai multe.

Înseamnă că nu ne-am stabilizat, că nu suntem încă pe un platou și că putem să ne așteptăm la surprize și la creșteri mai rapide. Deci asta înseamnă ce vedem la acest moment. Și asta înseamnă că, la un moment dat, dacă ajungem la un număr foarte mare de infectări, putem să ajungem și la un impact mai serios pe sistemul sanitar.

De asta, toate aspectele de prevenire și toate aspectele de limitare a infecțiilor, și am dat un exemplu: persoanele care sunt simptomatice să rămână acasă până se testează, până sunt sigure că nu sunt pozitive, înainte să meargă la locul de muncă, înainte să circule cu mijloacele de transport în comun, pentru că pot răspândi foarte mult virusul, până descoperă că sunt infectate. Deci, dacă ești simptomatic, testează-te.

Dacă ai un test antigen rapid negativ și totuși ești simptomatic, tușești, ai febră, ai probleme respiratorii, fă un test PCR, ca să fii sigur că nu ești pozitiv, înainte să te duci la locul de muncă și să ne trezim că un întreg birou sau o întreagă secție este bolnavă acasă.”