Ministrul Educatiei: Mesajul de Ultima Ora pentru Parintii a Milioane de Elevi din Scoli

Ministrul Educatiei Mesajul Ultima Ora Parintii Milioane Elevi Scoli

Ministrul Educatiei transmite un anunt extrem de important pentru parintii a milioane de elevi din scolile Romaniei, oficialul guvernamental vorbind pentru toata lumea despre felul in care a fost gandita metodologia pentru elevii care sunt depistati infectati, sau cei care sunt declarati contacti directi.

Ministrul Educatiei vorbeste si despre modul in care parintii ar trebui sa isi tina copiii acasa daca au anumite simptome specifice, si vorbeste inclusiv despre ceea ce inseamna siguranta in scoli in plina pandemie de Coronavirus, si un val 5 foarte puternic.

“Cred ca este important sa se cunoasca lucrurile, in afara de ordinul comun al ministerelor, exista o metodologie a INSP. In ordinul comun se prevede ca inca de la aparitia primului caz, DSP face ancheta epidemiologica, ei nefiind contacti directi daca respecta regulile de preventie.

Exista posibilitatea scolii online in situatii foarte clar descrise in ordinul comun pentru elevii si prescolarii sub 12 ani, o serie lunga de vulnerabilitati care conduc la dreptul elevului de a ramane in online, si obligatia scolii de a preda online, iar peste 12 ani este o aslta serie de afectiuni care dau dreptul de a ramane in online.

In afara acelor situatii, daca nu sunt elevii declarati contacti directi de catre DSP, scoala se desfasoara cu prezenta fizica. Din ce am inteles de la specialisti, doamna doctor Stancel, de exemplu, putem spune ca COVID-19 se manifesta din ce in ce mai muilt ca o gripa, si nu invers.

Daca exista suspiciune, daca exista simptome specifice, atunci anunta dirigintele, sau invatatorul, si in aceasta situatie nu se mai pun absente. A fost inclusiv un apel pe care l-am facut pentru parinti, daca au copiii simptome specifice, sa nu ii trimita in colectivitate. Daca exista o solicitare a scolii, atunci este evident ca in aceasta situatie nu se pun absente.

Dupa ce m-am consultat cu cei cu competente epidemiologice, situatia difera de la o scoala la alta, sun peste 17.000 de scoli in care situatia difera foarte mult. Diferente de infrastructura, scoli aglomerate, scoli neaglomerate, scoli in care avem rata de vaccinare de 100%, si scoli in care avem rata de vaccinare de 20%, sigura ca siguranta difera.”