Ministrul Sanatatii: Masurile Urgente Luate Oficial in Valul 5 pentru Romani!

Ministrul Sanatatii a anuntat o serie de masuri urgente care au fost luate in mod oficial in valul 5 pentru romanii din toata tara, autoritatile dezvaluind in mod public faptul ca pentru a incerca sa protejeze populatia de consecintele unui val pandemic necontrolat, au intarit sistemul medical.

Ministrul Sanatatii spune ca tulpina Omicron a Coronavirus este mult mai transmisibila, asa ca exista mai multe locatii in care romanii se pot testa, sau pot fi consultati de un doctor deca au simptome specifice, totul pentru ca ei sa fie mai protejati.

“În momentul de față peste 3.200 de cabinete de medici de familie au semnat contractele cu Casele Județene de Asigurări de Sănătate și au început să testeze. Dumneavoastră ați remarcat că ieri probabil a fost cel mai mare număr de teste de la începutul acestei pandemii, am ajuns la 90.000 de teste într-o zi.

Estimez că această creștere va continua, a testării, în perioada următoare, vom ajunge cred până la sfârşitul săptămânii viitoare bine, peste 100.000 de teste efectuate și, implicit, va crește și numărul de persoane detectate. Acest număr de persoane infectate va crește din două motive.

În primul rând pentru că discutăm de o tulpină mult mai transmisibilă, și lucrul acesta se observă în toate țările care sunt afectate de tulpina Omicron, cifrele din această perioadă sunt incomparabil mai mari față de cifrele înregistrate în valurile anterioare, și lucrul e valabil pentru toate țările.

Al doilea motiv pentru care va crește numărul de persoane detectate pozitiv va fi generat de această strategie de creștere a capacității de testare, încât oricine are o suspiciune că ar putea să fie infectat să se poate testa. Din al doilea element pe care l-am operaționalizat, sunt centrele acelea ambulatorii de evaluare a pacienților infectați, la care au exclusiv acces persoanele cu un test pozitiv și care sunt îndrumate către aceste centre.

La nivel național au fost deja semnate contracte cu 123 de centre de către Casele Județene de Asigurări de Sănătate, mai avem circa 100, 100 și ceva de centre care trebuie operaționalizate, pentru că asta este procedura legală; ele trebuie întâi avizate de Direcțiile de Sănătate Publică și, ulterior, încheie contractele cu Casele Județene de Asigurări de Sănătate, dar marea majoritate a acestor centre din cele 230 vor fi operaționale până la sfârșitul acestei săptămâni.”