Virgil Popescu: Anuntul de Ultim Moment, Masurile pentru Milioane de Romani

Virgil Popescu le transmite un mesaj extrem de important romanilor din toata tara in aceasta perioada in care foarte multa lume primste facturi marite pentru serviciile de energie electrica si gaze naturale, vorbind despre facturile care ar trebui considerate ca fiind intocmite eronat.

Virgil Popescu vorbeste si despre obligatia furnizorilor de a corecta facturile de acest gen in mod automat pentru ca oamenii sa nu trebuiasca sa le plateasca, iar debransarea si sistarea furnizarii serviciilor a fost deasemenea interzisa in perioada de aplicare a acestei legi de protectie a clientilor.

“Unii furnizori spun ca foarte multe facturi nu trebuie plafonate si compensate la ei, pentru ca pretul din contracte este neschimbat, si nu necesita acest lucru, de aceea nu poti sa estimezi cate vor fi refacute de catre companii.

Iti poti da seama ca o factura este in mod eronat intocmita, ca nu este facuta in conformitate cu legea daca ti se pare ca pretul este diferit, este mai mare, decat cel pe care-l plateai in mod curent, in luna similara a anului trecut. Daca nu are nici plafonare, nici compensare, atunci factura nu e in concordanta cu legea.

Exista si situatia in care plafonarea nu se aplica, dar pretul din factura este prins intr-un contact vechi, la nivelul anului trecut, iar atunci nu necesita nici compensare, nici plafonare. In cazul acesta nu creste pretul pe factura, daca e gresita, primul indiciu este pretul mai mare.

Daca nu am in factura plafonare si compensare, atunci este foarte probabil ca factura sa fie eronat facuta, sa nu indeplinasca conditiile din lege, si sa nu fie aplicate mecanismele de plafonare si compensare. In aceasta situatie, pentru a evita solicitarea din partea consumatorului, am adoptata o ordonanta prin care obligam imperativ furnizorii de a reface facturile in 15 zile fara penalitati.

Am oprit debransarea, sau sistarea furnizarii, pentru toti clientii casnici de electricitate si gaze naturale pe toata perioada de valabilitate a legii. Am oprit-o pentru ca un numar foarte mare de facturi a fost emis, si exista riscul de abuz din partea furnizorilor fata de clienti.”