Alexandru Rafila: Cand vom Atinge Varful Valului 5 al Omicron ?

Alexandru Rafila Cand vom Atinge Varful Valului 5 al Omicron

Alexandru Rafila, ministrul Sanatatii, a dezvaluit cand se asteapta autoritatile sa ajungem la varful valului 5 al Omicron, adica momentul in care se va inregistra numarul maxim de infectari al acestui val, iar estimarile actuale spun ca asta ar trebui sa se intample la jumatatea lunii februarie.

Alexandru Rafila spune asta la cam 3 saptamani din punctul in care ar trebui sa ajungem la varful valului 5, deci urmeaza o perioada lunga cu mult mai multe cazuri decat in prezent, autoritatile asteptandu-se sa ajunge la aproape 30.000 de cazuri zilnice saptamana aceasta.

“Peste 3 săptămâni, în intervalul 10-15 februarie, probabil vom asista la un vârf al valului, după care vedem o descreștere. Rămâne de văzut cât de rapidă va fi descreșterea.

E posibil să fie destul de rapidă, pentru că astfel de valuri cu creștere fulminantă au și o scădere similară, dar rămâne de văzut în ce măsură respectăm măsurile legate de distanțare, utilizarea corectă a măștii, evitarea aglomerației și chiar de vaccinare.

În ciuda discuțiilor legate de vaccinare și a evidențelor că transmiterea e posibilă și la vaccinați, pe măsură ce Omicron a înlocuit tulpinile anterioare, vaccinarea are avantajul de a proteja de formele grave și deces.”