Virgil Popescu: Vestile Bune pentru Romani Privind Preturile Gazelor si Energiei

Virgil Popescu, actualul ministru al Energiei, are vesti foarte bune pentru milioanele de romani din toata tara cand vine vorba despre preturile la gaze naturale si energie, iar asta pentru ca masurile luate de catre autoritati se vor aplica pentru foarte multa lume in perioada urmatoare.

Virgil Popescu vorbeste mai jos despre felul in care aceste masuri ar trebui sa fie aplicate de catre furnizorii de servicii de energie electrica si gaze naturale, insa si felul in care ar trebui sa evolueze preturile, astfel incat toata lumea sa stie la ce sa se astepte pe sfarsit de iarna, si in primavara.

“Eu am datele de marii furnizori de energie electrica, acolo din datele pe care le-am avut, ar beneficia de plafonare si compensare pana la 80% dintre clienti, deci mai mult decat am estimat. Pe zona de gaze naturale, tot de la marii furnizori am aflat ca aproape 60% dintre consumatori vor beneficia de plafonare si compensare.

Dupa ce vom mari aceste plafoane, estimez ca ne vom duce pe energie electrica pana in 90%, si pe gaze naturale undeva pana pe la 70% – 75%. La gaze naturale, si este o perioada de iarna, creste foarte mult plafonul, cu aproximativ 50%, iar la energie electrica va creste si acolo, cred ca tot cu aproximativ 50%.

Cresc plafoanele de consum, iar crescand acestea este normal ca mai multi oameni se vor incadra fata de legea care exista in momentuil de fata. Toata lumea beneficiaza de plafonare, sunt mai multe modalitati de a ajuta populatia, dar noi am ales-o pe aceasta in care exista un plafon de care beneficiaza toti consumatorii casnici.

Acum plafonul este la 1 LEU/kW pentru energie electrica si 0.37 bani/kW la gaze naturale. In acest plafon, impreuna cu compensarea care se da, beneficiaza de 80% din populatia Romaniei pentru energie electrica, si 55%, hai nu 60%, pentru gaze naturale. Scazand aceaste plafoane la 80 de bani pentru energie electrica, si urcand consumul la 500 kW, in loc de 300 kW, ne duce la 90% din populatie acoperita.

Toata populatia din Romania va plati 80 de bani, inclusiv cei care nu se incadreaza in consum vor avea un discount, si vor fi protejati de acest plafon, iar 31 de bani pentru gaze naturale, noul plafon, se va aplica pentru toata populatia racordata la gaze naturale, si va fi protejata de acest plafon. Daca scadem si compensarea, si ne ducem la 1500 metri cubi, populatia va plati cam 22 de bani/kW.”