Valeriu Gheorghita: Valul 5 si Mesajul de Ultim Moment pentru Oameni Privind COVID-19

Valeriu Gheorghita le transmite oamenilor din toata Romania un mesaj foarte important cu privire la valul 5 de infectari generate de catre COVID-19, iar asta in conditiile in care in aceasta perioada campania de vaccinare este intr-o mare masura blocata, din pacate.

Valeriu Gheorghita spune ca abia am depasit pragul de 8 milioane de romani vaccinati cu macar o singura doza de vaccin impotriva COVID-19, si e greu de crezut ca macar pana la jumatatea anului 2022 se va atinge tinta de 11 milioane de vaccinari cu schema completa, stabilita initial pentru septembrie 2021.

“Practic, până la sfârșitul lunii februarie vom primi întreaga cantitate de vaccin pediatric contractată pentru anul 2022. Privind evoluția campaniei de vaccinare, la acest moment sunt peste 8.056.000 de persoane care au fost vaccinate cu prima doză.

Pot să vă spun că, în momentul acesta, avem 50% din populația adultă peste 18 ani care are cel puțin o doză de vaccin, deci, practic, am atins acest prag de vaccinare în populația adultă. Din populația totală rezidentă în România, rata de vaccinare se apropie de 41,8%, deci aproape 42%.

Dacă ne uităm la rata de vaccinare pe grupe de vârstă, cea mai ridicată rată de vaccinare este la grupa de vârstă 50-59 de ani, unde se apropie de 57% și rămâne în continuare o rată de vaccinare insuficientă la acele categorii vulnerabile de peste 80 de ani, adică în jur de 26%.

Și acesta a fost și obiectivul întâlnirii de astăzi, de a încerca să creștem nivelul de conștientizare a riscului de infectare cu SARS-CoV-2 și de evoluție nefavorabilă mai ales la persoanele vârstnice, persoane vulnerabile. În ceea ce privește rata de administrare a dozei de booster, în momentul de față sunt peste 2,33 de milioane de persoane care au primit doza de booster din cele eligibile, ceea ce înseamnă un procent de aproximativ 40% din cei care pot să efectueze boosterul.

La acest moment, care s-au prezentat pentru efectuarea acestui tip de vaccin. La nivelul medicilor de familie sunt peste 1.048.000 de persoane care au fost vaccinate cu cel puțin o doză până la acest moment, iar în ceea ce privește capacitatea de vaccinare, avem 747 de centre de vaccinare active, cu 1.057 de fluxuri, în care sunt incluse aceste 231 de cabinete de vaccinare pediatrice.”