Valeriu Gheorghita: Vestea de Ultim Moment cu o Problema Reala din Valul 5

Valeriu Gheorghita Vestea Ultim Moment Problema Reala Valul 5

Valeriu Gheorghita le vorbeste romanilor din toata tara despre o problema reala cu care se confrunta Romania in plin val 5 de infectari generate de catre Coronavirus, iar ea este una extrem de serioasa, pentru ca din pacate tara noastra este decuplata de realitatea numarului zilnic de cazuri noi.

Valeriu Gheorghita spune ca Romania testeaza prea putine persoane zilnic pentru a avea o imagine reala asupra numarului de infectari din randul populatiei, astfel ca e nevoie de noi masuri pentru a avea o imagine mai clara asupra impactului pandemiei.

La un moment dat masurile de sanatate publica au o fundamentare nu neaparat doar de expertiza medicala, ci se ia in calcul impactul social, economic, etc. Din prisma asta, decalajul intre numarul real de infectari este mult mai mare in Romania fata de alte tari in care exita o apropiere foarte mare de realitate.

In momentul in care tari precum Franta testeaza intr-o saptamana 15 milioane de persoane, identifica aproape 500.000 de persoane inectate zilnic, acolo sunt aproape de realitatea epidemiologica. Noi testam mult mai mult, dar insuficient, si sa ajungem la 70.000 de cazuri la 100.000 deste, inseamna sa avem o rata de pozitivare uriasa.

La momentul actual este prematur sa punem vaccinarea deoparte, ea este foarte importanta atat acum, cat si pe viitor, mai ales daca vorbim despre grupele la risc, asa cum este si cu vaccinarea antigripala, insa ea ramane principalul instrument prin care putem reducele formele grave de imbolnavire.

Nu exista nicio masura medicala, niciun tratament care sa reduca de 70 de ori riscul sa mori(conform unui studiu facut in SUA) din cauza unei boli precum este COVID-19. Nu ne putem compara cu tarile cu grad mare de vaccinare, iar asta pentru ca in primul rand rezultatul infectarilor este diferit.

Pe termen scurt, mediu, lung este vital sa avem acces la medicatie antivirala eficienta, la diagnostic, la diagnostic precoce si evaluare medicala in timp util, tocmai pentru ca aceste medicamente sunt eficiente daca le iei la timp, daca nu le iei la timp, eficienta este limitata. Noi am crescut capacitatea de testare, dar nu e comparabila cu cea din alte tari.